Orban: Njemačka je kompas koji određuje mađarske odnose s Rusijom

Foto: Hina

MAĐARSKI premijer Viktor Orban, za kojega neki diplomati u Bruxellesu i Washingtonu smatraju da se dodvorava Kremlju, rekao je da se njegovu zemlju neće siliti da bira strane u trenutačnoj situaciji jako narušenih odnosa između Zapada i Rusije koja podsjeća na Hladni rat.

U pokušaju da razuvjeri kritičare koji kažu da je Mađarska ušla u orbitu Rusije, Orban je rekao da Mađarska dijeli stajalište Europske unije što se tiče podrške teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te da će se voditi njemačkom politikom po pitanju postupanja prema Moskvi.

Međutim, on je jasno rekao da će Mađarska djelovati u skladu sa svojim nacionalnim interesima, čak i ako to znači da će razbjesniti svoje saveznice u Europskoj uniji i SAD.

"Naš je posao da odredimo naše vlastite interese i vlastito stajalište", rekao je Orban u Budimpešti na skupu etničkih Mađara koji žive u inozemstvu.

"Smatram da je postavljanje pitanja o tome koju bi stranu trebali zauzeti u komunističkom stilu. Pitanje koje bi trebali postaviti je to što je mađarski interes, a ne čiju bi stranu trebali zauzeti."

"Geopolitički interes Mađarske je... da nastoji spriječiti novi Hladni rat nad našim glavama", istaknuo je.

Ugovor od 10 milijardi eura

Budimpešta je potpisala 10 milijardi eura vrijedan ugovor s Rusijom o izgradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj, predana je izgradnji ruskog plinovoda Južni tok unatoč protivljenju Bruxellesa i prestala je dopremati Ukrajini plin koji je pomagao Kijevu da prevlada rusku energetsku blokadu.


Europski diplomati kažu da postoji zabrinutost u Bruxellesu, a SAD je pokazao iznerviranost Orbanovom vladom. Washington je zabranio šestorici mađarskih javnih dužnosnika putovanja u SAD pozivajući se na navode o korupciji.

U svom je govoru Orban rekao da se Mađarska protivi raspadu Ukrajine.

Misleći na njemačku vanjsku politiku, koja je zaoštrila odnos prema Kremlju, rekao je da za Budimpeštu "ona znači referentnu točku i... u nekim slučajevima i kompas."

Međutim, u odvojenoj izjavi u srijedu on je rekao da se Mađarska neće povinovati Zapadu u protivljenju Južnom toku, koji bi trebao dopremati ruski plin preko Crnog mora u Mađarsku.

"Naš status saveznice u NATO-u i EU-u je jasan, ali mi se moramo zauzeti za naše gospodarske interese", istaknuo je. "Bilo kakav razvoj događaja u Europi koji bi nam prekinuo dovod resursa nije u našem interesu", naglasio je Orban.

Pročitajte više