Oreškovićevo ljetovanje u državnoj vili omogućili su Sanader i Milanović

Foto: FAH, Google Street View

PREKO milijun i sto tisuća kuna potrošeno je od 2009. godine na boravak državnih dužnosnika samo u jednoj državnoj ljetnoj rezidenciji, Vili Costabella kod Opatije. Ta je državna vila došla u središte medijske pažnje nakon što se otkrilo da u njoj već mjesec dana odmara smijenjeni premijer Tihomir Orešković, a onda i da je porezne obveznike to koštalo više od 100 tisuća kuna. 

Račan zabranio besplatna ljetovanja, Sanader ih ponovno uveo

No, državni dužnosnici nisu se uvijek mogli raskošno i bezbrižno ljetovati u državnim rezidencijama. Takvu je praksu ukinuo tadašnji premijer Ivica Račan čija je Vlada donijela Odluku o korištenju rezidencijalnih objekata kojima upravlja Ured za državnu imovinu (kasnije DUUDI) u kojoj je stajalo da pravo na ljetovanje u tim objektima ima samo predsjednik države, a tada je to bio Stjepan Mesić. Prema toj odluci državne su rezidencije smjela koristiti još samo četiri dužnosnika - premijer, predsjednik Sabora, predsjednik Ustavnog suda i predsjednik Vrhovnog suda, no samo u službene svrhe.

Odluku je promijenila Vlada Ive Sanadera, šest mjeseci nakon što je preuzela vlast i taman prije špice sezone, 15. srpnja 2004. godine na zatvorenoj sjednici. Iz te je odluke proizlazilo da pravo korištenja državnih rezidencija osim predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda te predsjednika države, Sabora i Vlade imaju i drugi dužnosnici Vlade, Sabora i strani dužnosnici koje oni odluče pozvati. Tako se bitno proširio krug ljudi koji imaju pravo ljetovati o državnom trošku.

Predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda ispali iz igre

26. srpnja 2012. godine predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koja upravlja i rezidencijama na obali, donio je odluku prema kojima u najpopularnijim vilama na Brijunima i na Hvaru mogu na trošak proračuna ljetovati samo trojica najviših državnih dužnosnika: predsjednik Sabora, predsjednik države i premijer s članovima najuže obitelji te strani državni dužnosnici s pratnjom, ako to od Ureda za upravljanje državnom imovinom zatraži jedan od trojice navedenih najviših dužnosnika. Tako su iz igre za ljetovanje u najpoželjnijim destinacijama ispali predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i tadašnja predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Oni su ljetovanje plaćali po simboličnim cijenama, a ostatak do tržišne cijene plaćao se proračunskim novcem.

Takva je odluka donesena nakon što su se u medijima pojavili napisi da su, uz predsjednika Vrhovnog suda Hrvatina, kao njegovi gosti u vili Kaštel na Brijunima boravili i biznismeni koji su također ljetovali po povlaštenim cijenama iako na to nisu imali pravo. Upravo u vili Kaštel Pejnovićevom odlukom uvedena je mogućnost najma apartmana ili sobe "pravnim ili fizičkim osobama koje promiču hrvatske interese". Apartman I. kategorije prema toj je odluci koštao 500 kuna dnevno, jeftinije nego što košta prosječni apartman za četiri osobe na Jadranu. U državnim brijunskim vilama boravili su i strani predsjednici.

Milanovićeva vlada osigurala besplatna ljetovanja i za privatne boravke

Da političari više ne bi morali pravdati jesu li privatno ili službeno u nekoj od državnih vila, Državni ured za upravljanje državnom imovinom ih je 1. kolovoza 2013. godine oslobodio plaćanja bez obzira na povod i svrhu njihova boravka ondje. Na popisu je tada bilo osam državnih rezidencija za odmor koje su, podsjetimo, imali pravo koristiti predsjednik, premijer i predsjednik Sabora, ali i svi oni koje ta trojica odluče ugostiti. Korištenje državnih vila može se odobriti i za promicanje kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske, ali u tom slučaju korisnici plaćaju svoj boravak ondje.

Time je poništena ranija Odluka o visini naknade za korištenje rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske, koja je datirala od 8. srpnja, a kojom su, ovisno o tome je li riječ o privatnim ili službenim potrebama, postojale različite cijene najma. Ipak, i taj cjenik je izuzimao predsjednika, premijera i predsjednika Sabora od svih plaćanja.

 

Pročitajte više