Osječke sirotinje sve više i više: Red za jeftiniji kruh sve duži

IAKO većina pekara na kraju dana od kruha koji nije prodan radi krušne mrvice, kako bi povećali zaradu, Nicolle Kolgjeraj, vlasnik osječke pekarnice Lipa, ima drugačiji pristup. On već neko vrijeme svakog dana oko 19.30 sati cijenu kruha snižava za 50 posto, javlja Glas Slavonije.

Da je neimaština doista uzela maha i da građani broje svaku kunu govori i to da je pred pekarnicama u Srijemskoj i u Divaltovoj ulici svaku večer poveća gužva i da dolaze sve generacije.

Vlasnik kaže kako se za ovaj potez odlučio zbog teške financijske situacije građana, ali i zbog činjenice da neprodan kruh ne može staviti u otpis. Točnije, kontaktirao je Poreznu upravu, gdje mu je rečeno da tek nakon posjeta djelatnika Porezne inspekcije otpis može biti priznat.

“Navodno mi trebamo zvati Poreznu upravu da dođu i da vide koliko nam je kruha ostalo svakoga dana. Kad bi utvrdili određenu količinu, onda bi nam priznali otpis, no ne znam gdje bi stigli kad bi posjećivali svaku pekarnicu. Puno je nedorečenih stvari pa smo se odlučili na ovaj potez, koji je očigledno potreban”, prokomentirao je Kolgjeraj situaciju za Glas Slavonije.

Kaže kako ga katkad posjete i djelatnici Skloništa za napuštene pse pa i njima daju kruh, no smatra lošim to što isti taj kruh ne može, primjerice, odnijeti u Caritas zbog sanitarno-higijenskih uvjeta. Zbog opće neimaštine, ima i drugih sličnih primjera.

"Mi kruh dajemo sirotinji, odnosno ranije smo davali besplatno, a sad ga odnosi svaku večer isti čovjek koji plaća 25 kuna za vreću kruha”, potvrdila je Marta Bermanec, prodavačica u pekarnici "Dan i noć" i članica Udruge Rijeka ljubavi, koja također povremeno dijeli kruh sirotinji koje je, iz dana u dan, sve više i više.

Pročitajte više