Osječki biskup pozvao na praštanje u poratnim vremenima: Treba zaliječiti duhovne rane

Foto: radionasice.hr

BISKUPI Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u utorak su raspravljali o otvorenim pitanjima i perspektivi ekumenskog dijaloga na tom području, a požeški biskup Antun Škvorčević istaknuo je da iskreni ekumenizam ima veliko značenje te da je zadaća Crkve raditi na pomirbi i praštanju jer su nakon rata, osim materijalnih, ostale i teške duhovne rane.

"Predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve na ovim se prostorima često susreću", rekao je msgr. Škvorčević, ističući da iskreni ekumenizam ima veliko značenje. Podsjetio je da su nakon rata, osim meterijalnih, ostale i teške duhovne rane te da je zadaća Crkve raditi na pomirbi i praštanju.

"Ako molitvu ne uključimo u ekumenizam kao prvu i najvažniju sastavnicu, sve će drugo biti svedeno tek na tehnička pitanja", poručio je.

Tema rasprave 26. skupštine biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, koja je održana u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, bila je "Biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine pred izazovom ekumenizma - otvorena pitanja, mogućnosti, perspektive ekumenskog dijaloga na ovom području".

U Osijeku već duže djeluje ekumenska koordinacija, tijelo koje promiče ekumenizam, jer je u svakoj biskupiji na tom području i sjedište jedne od pravoslavnih eparhija, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić. Podsjetio je kako - kada govorimo o ekumenizmu, moramo ga razlikovati od međureligijskog dijaloga.

Priznavanje zajedničkog

Ekumenski dijalog polazi od toga da se "priznajemo kršćanima, da priznajemo ono što nam je zajedničko, a temeljno nam je krštenje, i onda na temelju toga vodimo dijalog", rekao je nadbiskup Hranić.


Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević istaknuo je kako bi se o ekumenizmu moglo mnogo govoriti s različitih polazišta jer, kako je rekao, na našem području žive različite kršćanske zajednice. "Svi kršćani vjeruju "u Presveto Trojstvo, svi ispovijedaju Isusa Krista Bogom i čovjekom, svi prihvaćaju osnovne sadržaje vjere utemeljene na Svetom pismu, i to je snažno polazište radi kojega smo dužni jedni druge poštovati, međusobno komunicirati", istaknuo je.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu pape Franje, koji je osudio svećenike koji svoje župe "pretvaraju u biznis naplatom usluga kao što su krštenje, vjenčanje, pokop i drugo", nadbiskup Hranić je odgovorio da su svećenicima u Srijemskoj biskupiji i istočnoj Europi te u misijskim zemljama misne nakane glavni izvor prihoda.

"U našem taksovniku postoji određeni iznos za sakramente i nikada on nije shvaćen kao uvjet bez kojega se ne može podijeliti sakrament", rekao je nadbiskup Hranić.

Pročitajte više