Osječki medicinari, umjesto u školu, moraju na misu u crkvu

Foto: Shutterstock

SIMBIOZA Crkve i hrvatskog školstva kontroverzno je pitanje koje u hrvatskom društvu izaziva niz polemika.

Od vjeronauka u javnim školama i njegovog financiranja, statusa i prakse postavljanja vjeroučitelja i kurikuluma vjeronauka, koji je u raskoraku sa sadržajem ostalih predmeta koje učenici slušaju u školama, dolazimo do običaja obilježavanja početka školske godine misom.

Za dio građana takvo obilježavanje početka godine bilo bi manje sporno kada se ne bi odvijalo na štetu nastavnog programa.

Naime, povodom početka školske godine u Medicinskoj školi Osijek, učenici bi trebali izostati sa satova različitih predmeta (vjeroanuka, etike, sociologije i drugih), kako bi otišli u crkvu i sudjelovali na misi.

Pod nazivom "Zaziv Duha Svetoga", na stranicama škole objavljena je obavijest u kojoj stoji: "Misa zaziva Duha Svetoga za početak nove nastavne godine održat će se u ponedjeljak, 8. rujna 2014., u 12 sati u župi Preslavnoga Imena Marijina, Donji Grad. Svi učenici i djelatnici škole u rasporedu imaju predviđen 5., 6., 7. sat za sudjelovanje na misi (vjeronauk, etika, SRZ, sociologija…). Dakle, prijepodnevna smjena nakon 4. sata zajedno s razrednicima iz škole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu."

Slične prakse provode se i u drugim školama po Hrvatskoj, tako da Medicinska škola Osijek nije usamljena u ovakvom pozivu da "zajedno s razrednicima iz škole odu u crkvu".

Ostaje pitanje, trebaju li učenici, nauštrb školskog programa, napuštati klupe kako bi pohodili crkve i sudjelovali na misama.

Pročitajte više