Oslobađajuća presuda za vojne policajce: Nema odgovornih za Sardelinu smrt

SVEGA tri mjeseca uoči nastupanja apsolutne zastare, četvorica bivših vojnih policajaca Veljko Buzov, Miljenko Bajić, Ivan Bikić i Boško Pavlović oslobođeni su u Splitu optužbe za povredu stražarske službe i smrt Dalibora Sardelića Sardele, pripadnika HV-a.

Sporni događaj zbio se koncem kolovoza 1992. godine. Buzov i Pavlović sukobili su se sa Sardelom u diskoteci Mississippi. Sukob se potom preselio na početak Plinarske ulice i kafić Genesis. Sardela je stigao naoružan do zuba, a i policajcima je također došlo pojačanje. Razoružali su Sardelu i sproveli ga u Loru. Nakon batinanja, Sardela je dobio infarkt i umro.

Slučaj mirovao devet godina

Prva nepravomoćna osuđujuća presuda donesena je u ožujku 2002. godine. Optuženici su proglašeni krivim, ali ne za smrt, već za teško ozljeđivanje Sardele. Sudac Zoran Kežić osudio ih je na zatvorske kazne u rasponu od sedam mjeseci do godine i pol dana.

Županijski sud u Splitu presudu je, međutim, vrlo brzo ukinuo i vratio na ponovno suđenje s nalogom da se dopuni medicinsko vještačenje. Slučaj je mirovao sve do lani, kada je sudac Marijo Franetović pokrenuo stvar s mrtve točke i naložio da se obave potrebna vještačenja. Na objavi je kratko obrazložio kako su se vještaci usuglasili da je infarkt stariji od ozljeda pa je optuženike oslobodio jer Državno odvjetništvo optužbu nije prekvalificiralo.

Da je došlo do prekvalifikacije, postupak se mogao odmah obustaviti jer je za kazneno djelo povrede stražarske službe s teškim ozljeđivanjem zastara nastupila prije deset godina. Na objavi presude nije bilo Miljenka Bajića, koji u pritvoru čeka novo suđenje za ratni zločin u Lori.

Pročitajte više