Oslobođen zviždač koji je "po nalogu Vlade smješten u ludnicu"

Foto: Udruga Zviždač

PO ISTEKU trećeg dana neopravdane i prisilne hospitalizacije pukovnik Hrvatske vojske u mirovini Branko Kakarić otpušten je danas u 15,45 sati iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, te se našao u zagrljaju svoje obitelji i prijatelja, obavijestila je danas udruga Zviždač predsjednice Vesne Balenović.

"Sretan sam da sam uz napore i pomoć dragih prijatelja izašao iz Bolnice u kojoj se nikako nisam trebao, niti smio naći", rekao je pukovnik Kakarić kada se našao na slobodi.

Podsjetimo, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini trebao je u Bruxellesu ispred Europske Komisije otpočeti štrajk glađu. Želio je upozoriti institucije Europske Unije na kriminal i korupciju u humanitarnom razminiranju Hrvatske. Umjesto da je danas u Bruxellesu, pukovnik Hrvatske vojske Branko Kakarić od petka je hospitaliziran na Urgentnom odjelu Psihijatrijske bolnice u Vrapču.

Policija tvrdi da je postupala  temeljem zaprimljene dojave nadležne službe Ministarstva branitelja kojoj je "isti ukazao na namjeru počinjenja suicida".

"Temeljem odluke liječnika građanin je smješten u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu", kažu nam u policiji. Naime, Kakarić je samo par sati prije nego što će ga policija odvesti na Psihijatriju razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kako bi prijavio slučaj korupcije.

"Zatvoren i sam u sobi Psihijatrijske bolnice pomislio sam da sam zaboravljen i ostavljen na milost i nemilost moćnika, koje sam prije deset godina prijavio Policiji i DORH-u za kriminalne radnje koje su se dešavale pri organizaciji humanitarnog razminiranja Hrvatske. Na sreću našli su se dragi prijatelji koji su pomogli mojem izbavljenju", rekao je danas Kakarić nakon što je oslobođen.

Iz udruge Zviždač tvrde da im se javio ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić koji se raspitivao o pukovniku Kakariću, te o okolnostima njegove prisilne hospitalizacije.

"Zamolila sam Ministra da u skladu sa svojim ovlaštenjima pomogne puštanju Kakarića iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, jer nije bilo niti jednog osnovanog razloga za njegovo prisilno dovođenje, niti razloga za daljnje zadržavanje. Izrazili smo sumnju da su u ovom slučaju grubo prekršeni svi protokoli predviđeni zakonom za upućivanje građana na psihijatrijsko liječenje. Ministar Rajko Ostojić sa dužnom pažnjom saslušao je našu argumentaciju i obećao da će provjeriti proceduru djelatnika Bolnice, te pomoći u mjeri u kojoj mu zakon dopušta"  rekla je predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović koja tvrdi da je dobila i dvije SMS poruke ministra policije Ranka Ostojića koji ih je uputio na podizanje kaznene prijave DORH-u, ukoliko smatraju da su prisilnim privođenjem kršena zakonska prava pukovnika Kakarića.
 

 

Pročitajte više