Oslobođene redovnice koje su bile zatočene u Siriji

Foto: Ilustracija

DESETAK redovnica koje su bile zatočene više od tri mjeseca u Siriji oslobođene su i na putu su u Damask preko Libanona, objavili su u nedjelju libanonski sigurnosni izvori i crkveni dužnosnici. Sigurnosni izvori potvrdili su da su redovnice tijekom tjedna prevezene u libanonsko mjesto Arsal i da su u nedjelju na putu u Siriju.

Redovnice su nestale u prosincu, nakon što su islamistički borci preuzeli staru četvrt kršćanskog grada Maaloulae sjeverno od Damaska. Nakon što su zadržane u grčkom pravoslavnom samostanu Mar Thecla u Maaloulai, redovnice su prevezene u mjesto Yabroud, oko 20 kilometara prema sjeveru, koje je sada meta vojnih operacija vladinih snaga.

Sirijski grčko-pravoslavni biskup Louka al-Khoury izrazio je novinarima radost zbog oslobođenja redovnica. "Ono što je sirijska vojska ostvarila u Yabroudu olakšalo je ovaj proces", rekao je biskup.

Nije jasno tko je držao redovnice zatočene i zašto su puštene upravo sada. Redovnice su se u prosincu pojavile na video snimci što ju je objavila televizijska mreža Al Jazeera, poručivši kako su dobrog zdravlja, ali nije poznato tko je, gdje i u kojim okolnostima snimio taj video.

Kršćanska zajednica u Siriji nastoji držati se po strani u sirijskom ratu koji traje već tri godine i u kojemu je ubijeno više od 140.000 ljudi.

Pročitajte više