Osmi krug pregovora u Bruxellesu: Mogu li Beograd i Priština danas napokon postići dogovor?

Foto: AFP

U BRUXELLESU dana počinje osmi krug pregovora između Beograda i Prištine, a zasad je još uvijek teško odrediti hoće li napokon biti postignut i dogovor o položaju Srba na Kosovu. Objema zemljama u interesu je da se dogovor što prije postigne - Srbiji jer očekuje objavu izvješća o napretku Europske komisije, a Kosovu jer o dogovoru ovisi početak pregovora o pridruživanju EU.

"Ne zahtijevamo idealno, ne odbijamo ništa unaprijed, ali ono što traži prištinska administracija nikada neće biti moguće. Ono na čemu inzistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriju zajednice srpskih općina", rekao je Nikolić jučer.

Predsjednik Srbije je podvukao da, ako se njega pita, Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

"Mi želimo čvrst dogovor, kako nitko kasnije ne bi mogao reći da to ne važi", rekao je Nikolić

"Ako donesem odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu bili zadovoljni, ja više neću biti predsjednik Srbije. Ako se mene pita, Srbija nikada neće priznati Kosovo, ako se mene pita, svi koji žive na Kosovu trebali bi živjeti bolje, mirnije i sigurnije, ako se mene pita, Srbija bi trebala biti dio EU", kazao je Nikolić.

Ako je za suditi prema jučerašnjim izjavama iz Beograda i Prištine, teško je za povjerovati da bi se danas moglo "dogoditi čudo".

Pročitajte više