Osnivač švedske Piratske stranke: Traje bitka za internet, Big Brother nam je pred vratima!

OSNIVAČ švedske Piratske stranke Rickard Falkvinge je kazao da borba protiv kontrole na internetu ne radi se samo zbog očuvanja slobode govora već i za budućnost svijeta.

"To je izbor između Big Brothera i demokracije koju još nikada nismo vidjeli", kazao je u intervju RT-u Rick Falkvinge. Smatra kako je internet trenutno "na raskrižju" između opcije da se preko njega stvori represivno društvo koje kontrolira država, slično onom koje gledamo u "reality emisijama" kao što je Big Brother.

"Društvo u kojem kulture i ideje mogu cvasti kao nikada prije"

"S druge strane, tu tehnologiju možete koristiti kako bi se stvorilo društvo u kojem oni koji drže vlast moraju više nego ikada odgovarati biračima. Gdje se sukobljavaju ideje bez obzira tko ih je iznio. Možemo stvoriti društvo gdje kulture i ideje mogu 'cvasti' kao nikada prije", kazao je Falkvinge te dodao kako se sada odvija bitka između ta dva koncepta.

"Ključno pitanje je tko kontrolira internet? Želim da to budu građani. Postoje i ljudi iz raznih industrija te ćemo njihovom pobjedom dobiti 'Big Brother društvo'", kaže Falkvinge i dodaje kako ćemo pobjedom građana dobiti demokraciju "bogatiju nego ikada prije". Smatra kako je borba protiv kontroverznih ugovora SOPA i PIPA vrlo važna stvar.

"ACTA podrazumijeva cenzuru interneta"

"Mislim da su SOPA i PIPA prvi slučaj da se generalna populacija stvarno potrudila shvatiti ono što Piratska stranka stalno govori. Doslovno smo vidjeli milijune koji su se pobunili i tražili svoja prava. To je bila prekrasna stvar", kaže Falkvinge i dodaje kako je ključna stvar u borbi protiv tih sporazuma bila činjenica da su političari počeli strahovati za svoje poslove.

"Da se to nije dogodilo, SOPA i PIPA bi već bile usvojene. No političari su vidjeli da im na neki način 'izmiče tlo pod nogama'", rekao je Falkvinge te dodaje kako još jedan kontroverzni sporazum, ACTA, podrazumijeva cenzuru interneta koja nije prihvatljiva.

"EK ne smije govoriti da imamo slobodu govora onoga što nam oni dopuste"

"Internet je najbolji izjednačivač koji je čovječanstvo ikada izmislilo te nije nešto čega smo se spremni odreći. Europska komisija je rekla da to nije veliki problem. Svi će biti slobodni čuvati i dijeliti sadržaj koje dopuste vlade. I to nije stvar koju bi trebali reći, nego bi trebali reći da 'još uvijek imate slobodu govora', a ne slobodu govora onoga što vam mi dopustimo", kazao je Falkvinge.

Pročitajte više