Osnivanje gradske tvrtke za turizam izazvalo prijepor splitskih vijećnika: "Vama koji za ovo dignete ruku preporučujem psihotest"

Foto: Mario Todorić / CROPIX

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar dobio je podršku gradskih vijećnika za osnivanje gradske tvrtku pod nazivom Spalatum DMC. "Nova je to tvrtka koja bi se operativno trebala bavi turističkom djelatnošću", rekao je Baldasar predstavljajući danas vijećnicima novu ideju.

"Dajem vam jasnu viziju zbog čega mislim da bi Grad Split trebao imati jednu jasnu turističku organizaciju, turističko ili trgovačko društvo koje će se baviti planiranjem, razvojem i strategijom turizma. Radit će, naravno, u najužoj suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom. Predviđeno je da se financira na tržištu osim početnog dijela, a do Nove godine već bi trebala biti na tržištu. Ako bude sve u redu, ona će postati profitabilna. Zaposlit će se ukupno troje ljudi koji bi trebali napraviti cijelu pripremu", rekao je Baldasar.

Osnivanje gradske tvrtke za upravljanje destinacijom neće konkurirati radu drugih agencija, kao ni samoj Turističkoj zajednici grada Splita.

"Ta firma nije zamišljena da napravi ugovor s četiri apartmana, iznajmi mjenjačnicu ili slično. To su male agencije. Ona je zamišljena da se dogovara na nivou hotelskog klastera sa svima onima koji imaju namjeru produžiti sezonu, da se dogovara s institucijama Grada kao što su HNK, muzeji, galerije i sam Grad da bi onda, u programu od 4 do 5 godina, planirala svoje poslovanje i djelovanje. Sve to skupa da bi mogla otići do aviokompanija planirati da se letovi produže", izjavio je Baldasar.

U opisu rada nove gradske tvrtke biti će organizacija dolaska i odlaska putnika, posebice onih koji u grad pristižu zračnim prometom. Naime, Turistička zajednica i sam Grad nemaju osnova za pregovore sa avio kompanijama i ne mogu biti nosioci ugovora. HDZ-ovac Hrvoje Marušić obrušio se na gradonačelnikov prijedlog nazivajući ga nelojalnom konkurencijom malim agencijama i poručio gradonačelniku da se ne kocka gradskim novcem.

"Nemojte s gradskim novcima pokušavati raditi komercijalni projekt jer on, kao što ste rekli, može uspjeti, ali i ne mora. Ja mislim da neće. To je stvar slobodnog tržišta i vlastitog kapitala, tu ne može Grad eksperimentirati s komercijalnim djelatnostima. To nije posao Grada. Na Gradu je da brine o komunalnoj infrastrukturi, a oko ovakvih gospodarskih stvari koje se tiču slobodnog tržišta, to prepustite privatnom kapitalu", rekao je Marušić.

HDZ-ovci ujedno upozoravaju kako je Ministarstvo turizma već predvidjelo u svojoj Strategiji razvoja turizma do 2020. da Turističke zajednice polako postaju DMO (Destination Management Organization).

"Sad vi želite uvjeriti nas obrnuto - da Vi s Vaših par kolega bolje znati od državne vlasti koja će donijeti zakone koje je ugradilo u svojoj strategiji do 2020. godini. Nije mi jasno u čemu je problem. Zašto ne pustimo da država definira novi zakon i da turističke zajednice preuzmu taj dio posla i mirni smo. Ne trebamo zapošljavati nove ljude, ne trebamo osnivati novo poduzeće", rekao je Tomislav Prljević , na što mu je Baldasar objasnio da su to dvije različite organizacije.

Daša Dragnić, vijećnica liste Marijane Puljak, smatra kako se nitko ne bi trebao protiviti ovakvoj turističkoj strategiji grada.

"Makroekonomija kaže da je uloga države, odnosno jedinica lokalne regionalne samouprave, da osigurava razvoj što u određenom trenutku ako jedinica, u ovom slučaju Grad, da za razvoj strateške grane i turizma nema na tržištu dovoljno snage da to netko od tržišnih igrača preuzme, Grad može osnovati firmu, trgovačko društvo", rekla je Dragnić.

Njen pristup razljutio je Marušića, vijećnika HDZ-a, ujedno i predsjednika HUP-a Dalmacije.

"Znači, Grad može otvarati i slastičarne i automehaničarske radnje. Zašto ne, u čemu je razlika između slastičarne i bilo čega drugog? Nema u nikakvoj makroekonomskoj, odnosno u komunističkoj dogmi, demagogiji ili bilo čemu da grad i država ulažu u komercijalne djelatnosti. Prema tome, iz koje knjige ste pročitali? Možda od druga Tita stara knjiga neka. Danas toga nema", rekao je Marušić.

Vijećnici opozicije su se ipak složili da materijali za ovako važnu točku nisu bili dobro pripremljeni.

"Vi nas optužujete da nemamo povjerenje i ne vjerujem na riječ. Ako temeljem ovoga drugi hrvatski grad može osnovati firmu, onda vama koji za ovo dignete ruku preporučujem psihotest", rekao je HČSP-ovac Luka Podrug.

Prijedlog je usvojen uz podršku SDP-a i dijela nezavisnih vijećnika, dok je HDZ s partnerima bio protiv ovog prijedloga. Nezavisna lista Marijane Puljak sa svoja četiri glasa ovoga puta je bila suzdržana, a njoj se pridružio i jedan HDZ-ovac Duje Sučić.

Pročitajte više