Osnovana Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka

Foto: Ilustracija

U ZAGREBU je predstavljena Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka - CroMilk, koja okuplja velike, srednje i male otkupljivače i prerađivače mlijeka u Hrvatskoj s ciljem pružanja podrške u prilagodbi poslovanja hrvatskog mliječnog sektora zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije.

CroMilk je članica Europskog udruženja mliječne industrije (European Dairy Association - EDA), čime su stvoreni preduvjeti za sudjelovanje hrvatskog mliječnog sektora u predlaganju i sukreiranju određenih politika Europske unije.

Također, mljekarski će sektor sudjelovati u stručnim raspravama u procesu donošenja europskih agrarnih politika i pravila te prikupljati najbolje europske prakse i implementirati ih na domaćem tržištu, priopćili su iz udruge, čija je predsjednica Rašeljka Maras, naglasila kako su ključni ciljevi udruge jačanje konkurentnosti domaćeg mliječnog sektora te priprema i implementacija prvenstveno edukacijskih projekata namijenjenih primarnom sektoru, industriji, ali i hrvatskim potrošačima, financiranih sredstvima iz fondova Europske unije.

Predstavljanju CroMilka prisustvovao je i Joop Kleibeuker, glavni tajnik Europskog udruženja mliječne industrije (EDA), koji je pozdravio osnivanje CroMilka kao nacionalnog sugovornika EDA-e oko pitanja vezanih za domaću mliječnu industriju i njezinu poziciju u Europskoj uniji.

Dodao je i kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju za domaći mliječni sektor, posebno industriju i farmere, kratkoročno biti veliki izazov, no dugoročno će imati pozitivan utjecaj u vidu konsolidacije sektora, unaprjeđenja poslovanja i još veće inovativnosti.

Europsko udruženje mliječne industrije ima članice u 24 europske zemlje, a riječ je o nacionalnim udrugama mliječne industrije. Udruženje je osnovano s ciljem predstavljanja i zastupanja europske mliječne industrije ispred EU institucija i ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Pročitajte više