Ostojić: Korupcija je opasna, maligna bolest koja razara temelje pojedinca, grupe, društva i države

Foto: Damjan Tadić/Cropix

OD ČLANSTVA u Europskoj uniji većina građana Hrvatske očekuje smanjenje korupcije na svim razinama, posebice u sudstvu, zdravstvu i političkim strankama. Prema istraživanju Transparency International Hrvatska, objavljenog povodom Međunarodnog antikorupcijskog dana, četvrtina ispitanih misli da će korupcija ostati ista.

S ulaskom u EU 45 posto građana očekuje umjerene promjene u suzbijanju korupcije, dok četvrtina sumnja da će do njih uopće doći. Predsjednik ITH Zorislav Antun Petrović i ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirali su istraživanje.

"Gotovo 60 posto građana očekuje da će istražni sudski procesi kad pristupimo Europskoj uniji biti ubrzani. Sad zbog čega je tako nismo pitali", rekao je Petrović.

"Ja sam liječnik pa ću govoriti medicinskim rječnikom - korupcija je rak; teška, opasna, maligna bolest koja razara temelje pojedinca, grupe, društva i države", istaknuo je Ostojić.

Najnovije istraživanje Transparency Internationala Hrvatska povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije pokazalo je da velika većina građana misli kako će ulazak Hrvatske u EU olakšati borbu protiv korupcije u našoj zemlji. Uvjerljiva većina, njih preko 60 posto, smatra da će se korupcija nakon 1. srpnja iduće godine bitno smanjiti. Nešto više od četvrtine očekuje da će ostati ista, a da će se povećati očekuje oko 8,5 posto.

U ocjenjivanju aktivnosti vlasti kad je riječ o suzbijanju korupcije, svega 3,5 posto građana smatra da je vlast tome u potpunosti posvećena dok čak 12 posto misli da se vlasti u Hrvatskoj tom temom uopće ne bave.

Pročitajte više