Ostojić se bori protiv sepse: I dalje u životnoj opasnosti, bez svijesti i priključen na respirator

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i dalje je na intenzivnoj njezi na Rebru. Njegovo stanje je vrlo ozbiljno, ali je stabilno.

"Zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i dalje je ozbiljno, ali uz intenzivne mjere liječenja, stabilno. U kliničkom tijeku uočeno je blago poboljšanje upalnih parametara. Nastavljaju se postupci intenzivnog zbrinjavanja na Zavodu za intenzivnu medicinu Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb", izvijestili su iz Vlade nešto iza 15 sati.

S obzirom da ima najteži stupanj sepse, liječnici se bore za njegov život. HRT je objavio kako su mu zatajili jetra i bubreg. Ministar je bez svijesti i priključen na respirator.

Sklon apscesima na koži

Ostojić je sepsu dobio zbog apscesa - gnojne upale koja mu se razvila na vratu. Ovo nije prvi put da se ministar muči s ovakvim problemom, ali je situacija znatno gora nego prije dvije godine kad je zbog apscesa na stražnjici također dobio sepsu.

Sepsa, u narodu poznata i kao "trovanje krvi", teško je zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju. Najčešći uzročnici sepse su bakterije.

Gram-negativne bakterije uzrokuju 50 posto slučajeva septičnog šoka. Oko 50-60 posto pacijenata sa septičkim šokom umire.

Simptomi sepse su obično nespecifični i uključuju vrućicu, drhtanje i konstitucijske simptome umora, malaksalosti, anksioznosti ili zbunjenosti.

Teška sepsa i septički šok mogu simultano zahvatiti nekoliko organa, što rezultira problemima s plućima (akutni respiratorni distres sindrom), zatajenjem bubrega, zatajenjem jetre, a u težim slučajevima i zatajenjem srca.

U subotu hitno operiran

Podsjetimo, ministar je u petak završio u Zaraznoj bolnici s visokom temperaturom, u subotu su ga hitno prebacili na Rebro i operirali. U poslijepodnevnim satima iz Vlade su priopćili kako je ministar stabilno nakon operacije te da ostaje na Zavodu za intenzivnu medicinu Klinike za unutrašnje bolesti KBC Zagreb zbog potrebe za daljnjom liječničkom skrbi.

U nedjelju poslijepodne postalo je jasno da je ministrov život u opasnosti.

Iz Vlade su priopćili kako kod potpredsjednika Ostojića utvrđen upalni proces u području vrata, te je zbog toga u subotu hitno izvršen operativni zahvat i drenaža upalnog procesa. "Zbog razvoja septičnog stanja sa znakovima cirkulatornog šoka, primijenjene su mjere intenzivnog liječenja. Zdravstveno stanje potpredsjednika Ostojića je i dalje vrlo ozbiljno, ali za sada stabilno", priopćili su iz Vlade.

Index je s dijagnozom koju je poslala Vlada kontaktirao dvoje liječnika. Oboje su se složili bez razmišljanja: ministrovo stanje je jako loše. Iako nisu željeli govoriti o detaljima s obzirom da nemaju cijelu sliku, prema njihovim riječima ministar Ostojić je u životnoj opasnosti.


Pokušali smo i od osoba bliskih Ostojiću doznati koliko je opasno ministrovo stanje, na direktan upit: Je li ministar u životnoj opasnosti, dobili smo odgovor: Možemo samo ponoviti da je stanje vrlo ozbiljno.

Kako je za RTL kazao liječnik iz bolnice Sveti duh, iz Vladinog priopćenja može se iščitati da se kod ministra radi o najtežem stupnju sepse. "Svi septični pacijenti su životno ugroženi, prva 24 sata su najvažnija u liječenju. Što se prije počne s pravom terapijom, to su veće šanse za izlječenje", dodao je liječnik.

U HRT-ovom Dnevniku 3 objavljeno je kako su ministru zatajili jetra i bubreg. Liječnici s kojima su oni razgovarali također potvrđuju da je stanje ministra vrlo ozbiljno. Liječnici s Rebra očekuju da će se Ostojić oporaviti.

> Najteži stupanj sepse: Borba za život Ranka Ostojića

Prijatelji, poznanici i kolege ostavljaju mu poruke podrške

Na Facebook profilu ministra Ostojića prijatelji, kolege, poznanici i građani ostavljaju poruke podrške sa željom za brzo ozdravljenje.

"Dragi prijatelju Ranko ti si mlad i jak čovjek i znam da će ovo proći u redu i da ćeš nam se vratiti iz bolnice nasmijan kao na ovoj slici ovdje!"

 


"Čovjek koji je uzor ne samo svojim sinovima već svima nama mora imati snage, a ima je za ovu svoju bitku, ... jer još te puno trebamo Ranko.."

"Mom najdražem ministru brzo ozdravljenje želim."

"Ne daj se, neka i ova bitka bude dobijena!"

"Prijatelju, Ranko Ostojić, mislimo mi prijatelji na tebe, prijatelj se poznaje kad je zlo, ti si uvijek bio uz nas kad nam je bilo teško, sad smo mi uz tebe, jak si ti i izdržat ćeš, izaći ćeš iz ovoga i neće se više ponoviti....uvijek uz tebe."

 


"Ranko  saljem cvrst zagrljaj i zelje za najbrze ozdravljenje, od cile familije"

"U mislima s kolegom Rankom - neka što prije ozdravi."

Isto mu je zaželjela i Jadranka Kosor putem svog Twitter profila.

Pročitajte više