Osumnjičen za gospodarski kriminal "težak" više od 40 milijuna kuna: Paripović pušten iz istražnog pritvora

Foto: Ilustracija

BIVŠI direktor Meteor grupe, poznat i kao kralj javno-privatnog partnerstva, Duško Paripović pušten je iz istražnog zatvora u kojem je proveo tri mjeseca. Policija ga je privela zbog sumnji u gospodarski kriminal “težak” više od 40 milijuna kuna.

Paripović se sumnjiči da je počinio više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju. Sumnja se da je sklopio više ugovora o kupoprodaji nekretnina po znatno nižim cijenama od tržišne, ali ni tako ugovorene iznose nije plaćao, već ih je prebijao te je ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 5.650.000 kuna. Od četiri je trgovačka društva naručio robu i usluge koje nije platio već se okoristio za daljnjih 3.920.000 kuna. No, to nije sve.

Također postoji sumnja da je u cilju protupravne imovinske koristi za svoje trgovačko društvo pri izvršavanju obveza prema proračunu i fondovima Republika Hrvatske uskratio pripadajuća sredstva u iznosu oko 15.110.000 kuna. Kako se također sumnja, navedeni je otuđivao imovinu svojeg trgovinskog društva pa je tako stvorio trošak društva u iznosu od oko 18 milijuna kuna.

Na projektima u Varaždinu blisko surađivao sa Čačićem

Meteor grupa bila je glavni partner Radimiru Čačiću 2006. i 2007. godine, kada je kao varaždinski župan pokrenuo 30-ak projekata javno-privatnog partnerstva, program težak oko 800 milijuna kuna. U 90 posto projekata gradnje ili dogradnje škola i školskih dvorana privatni partner bila je Paripovićeva tvrtka. Čačić i Paripović surađivali su i na radovima na poslovno-stambenom objektu u općini Sračinec, čiji je Čačić počasni građanin. Izvođač radova bila je upravo Meteor grupa, ali radovi do danas nisu započeli.

Pročitajte više