Osumnjičeni liječnik u aferi Hipokrat: "Potpuno je normalno da farmaceutska tvrtka liječnicima plaća seminare"

USKOK je ispitao 26 osumnjičenika u slučaju Hipokrat, a devetorici je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni istražni pritvor. Preostalih 50 ispitat će se naknadno. I dok neki od osumnjičenih liječnika, kao što je Dušan Mandić iz Splita, ne žele previše razgovarati o ovoj temi, drugi su puno otvoreniji i smatraju da nisu učinili ništa sporno.

"Bilo bi lijepo da objavite i rezultate istrage", kratak je Mandić. Liječnik opće prakse Željko Pritišanac iz Belišća kaže da sa tvrtkom Farmal surađuje kao i s ostalim farmaceutskim tvrtkama te da mu nisu nudili mito.

"Podsjećaju nas, obavještavaju koje imaju lijekove kako dolaze novi lijekovi i naravno, onda kao i kod svih tvrtki, nešto od toga se prepisuje s obzirom na to da su generička firma i imaju konkurentne cijene", ističe Pritišanac. Farmal je također organizirao seminare, kongrese i stručna putovanja. Na jednom od njih bio je i doktor Pritišanac. "To je bio europski dermatološki u Lisabonu", kaže Pritišanac koji smatra kako je plaćanje seminara farmaceutskih tvrtki liječnicima normalno jer tvrdi, oni nemaju novaca da to sami plate. "Normalno je da to bude određena vrsta pokroviteljstva u tom smislu", napominje doktor Pritišanac. Je li bila riječ o pokroviteljstvu ili davanju mita, odlučit će USKOK.

Najčešće se nepotrebni lijekovi propisuju za kardiovaskularne bolesti

A prva saznanja o podmićivanju, USKOK je dobio od novinarke Nataše Škaričić koja tvrdi da je bit ove priče da farmaceutske tvrtke plaćaju liječnike po količini propisanog lijeka. "Dakle, potpuno vam je jasno da liječnik radi prema tajnom ugovoru kojeg je sklopio s farmaceutskom tvrtkom, a ne primarno prema interesu pacijenta", kaže nam Škaričić.


Najčešće se nepotrebni lijekovi propisuju za kardiovaskularne bolesti, piše u svojoj knjizi "Lijekovi ili priča o obmani", doktorica Lidija Gajski. "Na području osteoporoze također se uglavnom daju lijekovi koji su beskorisni. Antidepresivi su vrlo često beskorisni. Kemoterapija je često beskorisna, odnosno, ne produžuje značajno život, a značajno ugrožava njegovu kvalitetu i tako bismo ustvari mogli još nabrajati", napomenula je Gajski.

Zbog podataka koje u knjizi iznijela, dospjela je na "crnu listu", jedva je pronašla izdavača i recenzenta, a podrška liječničke struke potpuno je izostala.

Farmal: Kakvoća naših proizvoda, a posebno zdravlje naših pacijenata, bili su i ostat će naši primarni zadaci
"Slijedom aktivnosti vezanih uz akciju Hipokrat i svih informacija objavljenih u medijima, obraćamo se cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a posebno našim pacijentima, liječnicima i ljekarnicima te našim partnerima. Uzimajući u obzir aktualnu situaciju vezano uz pokrenute sudske postupke, Farmal d.d. ističe kako će u cijelosti poštivati i provesti svaku sudsku odluku. Također ističemo da sukladno zakonskim ograničenjima nismo u mogućnosti iznositi detalje ili davati bilo kakve izjave koje se odnose na pokrenutu istragu i do sada provedene radnje od strane nadležnih tijela. Tvrtka Farmal d.d. nakon privremene onemogućenosti nastavlja s radom", izvijestili su iz Farmala.

"Farmal d.d. je generička kompanija čiji su sustavi kakvoće strogo regulirani i pod konstantnim nadzorom Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Naglašavamo da nastavljamo svoj rad uvažavajući kao i do sada zakonski propisanu Dobru proizvođačku praksu pri čemu strogo poštujemo nacionalne i međunarodne standarde struke što potvrđuje proizvodna dozvola te potvrda o provođenju Dobre proizvođačke prakse. S ponosom ističemo važnost tvrtke za gospodarstvo Republike Hrvatske kao i važnost tvrtke za mnoge obitelji čiji su članovi naši zaposlenici te naš doprinos kvaliteti zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj. Kakvoća naših proizvoda, a posebno zdravlje naših pacijenata, bili su i ostat će naši primarni zadaci što svakodnevno i potvrđujemo. Nadamo se da ovaj događaj neće utjecati na našu suradnju te da ćemo i dalje nastaviti s našim radom", dodaju u priopćenju.

Pročitajte više