Osvetnici s tipkovnicom: Palestinski hakeri napali najveće američke banke i financijske institucije

MALO poznata, ali vrlo dobro organizirana grupa hakera s Bliskog istoka u velikoj je mjeri omela elektronske bankovne operacije najvećih američkih financijskih institucija. Napadi na online sustave moćnih američkih banaka i financijskih kuća traju već tjedan dana, a iza njih stoji grupa koja se predstavlja kao Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters, što zapravo označava militantno krilo palestinske stranke Hamas.

Hakerski napad počeo je krajem prošlog tjedna, a prvi su se na udaru našli velikani poput JPMorgan Chasea, Citigroupa i Bank of America. Njihovi korisnici privremeno su ostali bez pristupa svojim bankovnim računima i ostalim servisima. Potom je u utorak napadnut Wells Fargo, a dan poslije U.S. Bank. U četvrtak je potom najavljen i napad na PNC Financial Services.



Napadi su bili najavljeni, ali se banke svejedno nisu uspjele obraniti

Ono što najviše brine američke bankare, stručnjake za cyber sigurnost i američki Department of Homeland Security jest činjenici da su svi ovi napadi bili najavljeni, ali se banke svejedno nisu uspjele obraniti. "Banke ulažu puno sredstava i napora u cyber sigurnost. Ali one su tako poželjne mete, da i dalje imaju problema unatoč svim tim naporima. Ukoliko možete zajedno uložiti dovoljno resursa, možete privremeno nadjačati svaku obranu. To je činjenica", skrušeno je priznao James Lewis, stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, prenosi The Salt Lake Tribune.

Do prije koji dan nije bio poznat motiv ovih napada, ali tada je spomenuta hakerska grupa na internetu objavila manifest u kojem se navodi da će se napadi nastaviti sve dok se kontroverzni film "Nevinost muslimana", koji je bio povod za bunu diljem Bliskog istoka, u potpunosti ne ukloni s interneta.


Film nije bio motiv, jer su slični napadi zabilježeni i ranije

Stručnjak za cyber sigurnost Dmitrij Alpetrovič kaže kako su spomenuti napadi na banke samo zadnji u nizu od strane ove grupe. Tvrdi kako ciljane nisu bile samo financijske tvrtke, već i kompanije iz drugih sektora, iako nije imenovao koje su tvrtke u pitanju. Kazao je samo da je Izz ad-Din al-Qassam u tim napadima pokazao "napredne mogućnosti".

Isto tako, tvrdi kako je malo vjerojatno da je film Nevinost muslimana jedini razlog ovih napada, jer je njegova kompanije CrowdStrike povezala ovu grupu s brojnim hakerskim napadima koji datiraju još iz siječnja ove godine, puno ranije negoli je film postavljen na YouTube.

Prstom uperili u dežurnog krivca - Iran


Alpetrovič također tvrdi kako se svi novi napadi na banke ne mogu definitivno povezati samo s ovom grupom, već je sigurno samo to da potječu s Bliskog istoka. Nije mogao potvrditi niti stoje li iza napada pojedinci ili države. Ta je dvojba bila dovoljna ljudima iz Homeland Securityja da borbu prenesu na političko polje i prstom pokažu na "dežurnog krivca" - Iran.



"Mislim da ovo nisu samo hakeri. Vjerujem da iza svega stoji Iran i njegove Quds snage", kazao je šef odbora Senata za domovinsku sigurnost Joe Lieberman. Njegovo prezime samo po sebi odaje da su tu u pitanju i neke povijesne netrpeljivosti, zbog čega bi Liebermanove tvrdnje u startu trebalo uzeti s određenom dozom opreza.

Tastatura je ponekad moćnija od kalašnjikova

Sve su banke na kraju izvijestile kako računi i osobne informacije desetaka milijuna njihovih korisnika nisu ni u jednom trenutku bili kompromitirani. Nisu - ovog puta. Ali nema dvojbe da je njihova zabrinutost na vrhuncu, jer je jasno kako su "neprijatelji" pronašli slabu točku u američkom obrambenom sustavu. Čini se kako je ponekad tastatura moćnija od kalašnjikova.

Pročitajte više