Osvježenje u Hrvatsku stiglo u obliku olujnog nevremena: Kod Poreča zabilježena pijavica!

KAO što se i najavljivalo, u Hrvatsku je danas stiglo osvježenje, ali u obliku neugodnog nevremena. Dobre su to vijesti za sušom pogođene krajeve, ali postoji opasnost od bujica zbog velike količine padalina u kratkom vremenskom roku. Nadajmo se da će kiša pomoći i našim vatrogascima koji se i dalje bore s vatrenim stihijama diljem zemlje.

Istru i Kvarner još jutros je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom, a temperatura je pala za preko deset stupnjeva. u Rijeci je tako i 13 sati zabilježena temperatura od 19 stupnjeva Celzijevih, u Puli 20, Pazinu 19, na Zavižanu 17, a u Čabaru svega 15 stupnjeva.

Kod Poreča zabilježena pijavica

U okolici Poreča jutros oko 10 sati buknuo je i olujan cumulonimbus, s kojim je došla i pijavica. Posljedica je to fronte koja se iz smjera Alpa i Apeninskog poluotoka približava Hrvatskoj. Frontalni poremećaj premješta se sa sjevera prema Jadranu, a iza njega će jačati greben anticiklone.

Nevrijeme bi uskoro trebalo zahvatiti i sjeverozapadnu Hrvatsku. Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasne vremenske pojave. "Ponegdje je moguće lokalno nevrijeme uz izraženije pljuskove i obilniju kišu praćenu prolazno jakim i olujnim vjetrom pa i tučom. Poslijepodne u unutrašnjosti jaki i olujni udari sjeverca, a na sjevernom Jadranu navečer olujni i orkanski udari bure", stoji u njihovo izvješću o vremenskoj prognozi.



Kiša stiže i na srednji i južni Jadran


Upozorenje je izdano i za pomorce. "Poslijepodne i navečer ponegdje neverini, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguća nevera. Poslijepodne i navečer udari NE vjetra u jačanju na 35-45, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana do 65 čvorova, uz more ponegdje 4-5", javlja DHMZ.

No, ima i onih koji se zbog nevremena ne misle odreći kupanja u možebitno zadnjem danu odmora. Kao što zorno sugerira fotografija koju je na Pagu snimio naš čitatelj, neke kupače ni jak vjetar i veliki valovi nisu mogli istjerati iz mora.



Djelomično naoblačenje uz mogućnost slabe kiše i kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom najavljena je u poslijepodnevnim satima i za srednji i južni Jadran.

Sutra suho i sunčano, ali svježije vrijeme


Sutra nas očekuje većinom sunčano i suho te svježije vrijeme. Samo u noći i ujutro još ponegdje uz više oblaka mjestimice kiša, uglavnom na istoku. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni, a u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, na otvorenome sjeverac i sjeverozapadnjak, slabjet će potkraj dana. Najniža temperatura između 12 i 17, u gorskoj Hrvatskoj i malo niža, a na Jadranu od 15 na sjeveru do 24 na jugu. Najviša dnevna između 21 i 26, na Jadranu od 26 do 31°C.

Pročitajte više