Otac bosanskog mladića poginulog u Siriji: Vrbovao ga je lokalni vehabija

Foto:

SUAD Šabić (23) iz zaseoka Bosanska Bojna u Vrnograču, u općini Velika Kladuša, poginuo je prije tri dana u Siriji. Majka Suada i otac Rifet te braća Ervin i Haris dobili su vijest o Suadovoj pogibiji, ali nisu željeli davati nikakav komentar, piše bosanski Avaz.

"Ocu Rifetu je za Suadovu pogibiju telefonom javio njegov kolega, koji je iz Sanskog Mosta, a s rahmetli Suadom je u Siriji. Suadu je klanjana dženaza i tamo je ukopan",  ispričao je Avazu mještanin Vrnograča.

Dodao je da će se taj Sanjanin, kako mu je kazao Suadov otac, uskoro javiti putem Skypea i obitelji ispričati detalje mladićeve pogibije.

Suad Šabić je u Siriju otišao krajem 2013. godine. Obitelj tvrdi da u početku nije znala o njegovoj  povezanosti s teroristima. Otac Rifet se šokirao kad mu se sin javio putem interneta i rekao da je u sirijskom vojnom kampu na obuci.

Otac Suadov odlazak povezuje s Bilalom Bosnićem, vođom vehabijske zajednice u Bužimu. On je osumnjičen za vrbovanje ondašnjih muškaraca, ali i žena, za odlazak na ratište u Siriji i Iraku na strani Islamske države. Bosnić je nasljednik Nusreta Imamovića, zapovjednika ISIL-a, kojeg je američka vlada uvrstila na popis deset najtraženijih terorista na svijetu.

Prema službenim podacima bosanske Državne agencije za istrage i zaštitu, otkako su stupile na snagu odredbe zakona o zabrani ratovanja njihovih državljana na stranim ratištima, smanjen je broj odlazaka građana BiH u Siriju i Irak. U Siriji je trenutno oko 150 državljana BiH, a do sad ih je poginulo 26.

Pročitajte više