Otac žrtve kornatske tragedije: "Prema izjavi Lucića i Rončevića naredbu je izdao Mesić"

U NASTAVKU suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju danas su svjedočila dvojica tehničara u helikopterima koji su izvlačili ozlijeđene vatrogasce.

No, prije same rasprave predsjedniku sudskog vijeća Borisu Babiću podnesen je zahtjev za ispitivanjem novih svjedoka koji do sad u istrazi nisu ispitani, a za koje obitelji poginulih vatrogasaca tvrde da su od iznimne važnosti. Među njima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

"'Odozgo' je samo Mesić"

"Josip Lucić i Berislav Rončević su rekli da su dobili nalog 'odozgo', a 'odozgo' je samo gospodin Mesić", rekao je otac poginulog vatrogasca, Igor Marinović koji tvrdi da niti istražni sudac Branko Ivić nije istragu proveo kako treba.

"Ako imate 200 svjedoka pa odaberete samo 100, onda se zna kakva će biti istina, a pojavilo se 50 imena koje je on mogao ispitati odmah sad", kaže Marinović.

Postoji li četvrti helikopter?

Svjedok Josip Sovulj rekao je kako je sa svojom posadom oko 19 sati došao na Kornat, kako bi ranjene vatrogasce prebacio u Zadar. Ispričao je kako je prizor koji ga je dočekao na Kornatu bio užasan. No ono što je pobudilo veliko zanimanje kako optužbe tako i novinara jest činjenica da je Sovulj spomenuo četvrti helikopter, onaj za kojeg su obitelji i optužba cijelo vrijeme tvrdile da postoji, no nitko od dosadašnjih svjedoka nije ga nikad spomenuo.

Opunomoćenik obitelji Maro Mihočević istaknuo je kako su oduvijek tvrdili da četvrti helikopter H 213 postoji. "Krajnje je suspektno kako je koji helikopter bio angažiran. Svjedok je decidirano na više upita kazao da se radilo o četvrtom H213 koji se ne spominje nigdje u službenoj dokumentaciji. Očito je iz nekog razloga dvojbeno pitanje i uloga ovog helikoptera. Mi smo danas tražili kronometražu, odnosno dnevnik helikoptera za sva četiri helikoptera", objasnio je Mihočević.

Sovulj je u iskazu spomenuo da je njegova posada po bojnu za specijalna djelovanja odletjela već iste noći oko 23 sata. Suđenje se nastavlja sutra kada će na klupu za svjedoke sjesti četiri pripadnika šibenskog GSS-a.

Pročitajte više