Otkrivamo: HBOR je javnim novcem povlašteno kreditirao vlastite zaposlenike

Foto: Azop.hr

DUBRAVKA DOLENC zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka navela je u svojoj imovinskoj kartici kako ima kredit državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) . To ne bi problem da Dolenc u vrijeme kad je dobila kredit HBOR-a nije bila njihova zaposlenica i to u direkciji pravnih poslova.

> Evo što čelnici Agencije za zaštitu podataka ne žele da vidite u njihovim imovinskim karticama

> Reagiranje odvjetnika Dubravke Dolenc

U državnom HBOR-u tvrde kako nema sukoba interesa kao i da je sve čisto, jer njihovi zaposlenici mogu dobiti stambene kredite pod posebnim uvjetima.

U HBOR-u tvrde da su isti kao i druge banke

"HBOR  od 1999. po odluci Nadzornog odbora godine provodi stambeno kreditiranje svojih zaposlenika kao i ostale banke, te je gđa Dolenc dobila kredit po istim uvjetima kao i drugi zaposlenici HBOR-a", kažu nam iz HBOR-a odgovarajući na naš upit.

Valja naglasiti da iako se HBOR poziva na praksu "svi ostalih banaka" oni to nisu. HBOR iako u svom nazivu ima pojam "banka" ne posluje po računovodstvenim pravilima kao i druge banke, ne posluju s  ciljem ostvarivanja  dobiti te na kraju nisu podložni reviziji Hrvatske narodne banke kao i sve ostale banke.


Sudeći prema odgovoru HBOR-a Dubravki Dolenc odobren je stambeni kredit 2004. godine, s dodatkom ugovora iz 2011. godine. Kredit je na 198.131 kuna, a rok vraćanja je 11 godina. U imovinskoj kartici nisu navedeni uvjeti dobivanja kredita, a HBOR nije otkrivao podatke pod kojim uvjetima njihovi zaposlenici mogu dobiti stambene kredite.

Nakon šest godina stambeni kredit

"Unatoč činjenici što HBOR ne može javno objavljivati podatke o klijentima bez njihove pisane suglasnosti, istine radi moramo Vas izvijestiti kako gđa Dolenc nije korisnik kredita niti po jednom HBOR-ovom kreditnom programu putem kojih banka kreditira gospodarstvenike tako da ne može biti riječi o sukobu interesa", kažu iz HBOR-a.

Dubravka Dolenc u HBOR-u je radila od 19.10.1998. do 11.05.2012. godine na poslovima stručnog suradnika za pravne poslove. Ispada da je Dolenc nakon šest godina rada u HBOR-u dobila povoljan stambeni kredit.

U posljednjoj godini rada u HBOR-u prijavila je prosječnu mjesečnu plaću od 7,700 kuna, a kredit je težak 200 tisuća kuna.

Što zapravo radi HBOR

HBOR je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske koju je osnovala država 1992. godine. HBOR nije  obveznik  poreza  na  dobit, ne  posluje  s  ciljem ostvarivanja  dobiti,  a  ostvarena  dobit  poslovne  godine  se  raspoređuje  u  rezerve. Cilj HBOR-a je poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.


Djelatnosti   HBOR-a  su   financiranje   obnove   i   razvitka   hrvatskog   gospodarstva, financiranje    infrastrukture,    poticanje    izvoza,    potpora    razvitku    malog    i    srednjeg  poduzetništva, poticanje zaštite okoliša, te osiguranje  izvoza  hrvatskih  roba  i  usluga  od netržišnih rizika. U HBOR-u je zaposleno je malo manje od 300 zaposlenika.

Ravnatelj Rajkovača u MUP-ovu stanu od 1995. godine

Dobili smo odgovore iz Agencije za zaštitu osobnih podataka  za ravnatelja Antu Rajkovaču. Naime, ravnatelj Rajkovača prijavio je u svojoj imovinskoj kartici kako je riješio stambeno pitanje tako što živi u stanu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova za koje plaća mjesečni najam u iznosu od 303 kuna.

"Anto Rajkovača živi u stanu u vlasništvu MUP- od 1.1.1995. temeljem ugovora o najmu stana i aneksa ugovora od 28.11.2012. godine", pojasnili su iz Agencije.  Isto tako u imovinskoj kartici nedostaju njegova primanja, a iz Agencije nam kažu kako su podatke dostavili u zakonski predviđenom roku.

"Što se tiče podatka o iznosu primanja, g. Rajkovača je isti u zakonom propisanom roku dostavio Povjerenstvu i time ispunio svoju obvezu propisanu Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Nedavno je podatak o bruto plaći objavljen a isti iznosi 22.960,34 kuna", kažu na kraju iz Agencije.
 

Pročitajte više