Otkrivena skupina krijumčara ljudi u Čakovcu

Foto: PU međimurska

DANAS je u Policijskoj upravi međimurskoj održana konferencija za medije povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja u vezi s krijumčarenjem osoba preko državne granice.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u koordinaciji s USKOK-om su od siječnja 2014. godine provodili kriminalističko istraživanje nad ukupno 6 osoba zbog sumnje u udruživanje za počinjenje više kaznenih djela vezanih uz krijumčarenje ljudi.

Sumnja se da su se povezali s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi i prebacivanjem osoba koje su preuzimali na širem području Grada Zagreba, u najmanje 8 slučajeva organizirali i prebacili najmanje 29 državljana Turske i Sirije iz Republike Hrvatske na područje Republike Slovenije i dalje prema Austriji i Italiji, čime su svi okrivljenici pribavili protupravnu imovinsku korist u protuvrijednosti od najmanje 13.400 EUR-a.

Migrante su preko državne granice prebacivali u osobnim vozilima i prevozili ih dalje do Austrije i Italije.

U jutarnjim satima, 04. lipnja 2014. na području PU međimurske uhićene su četiri osobe, a na području PU zagrebačke jedna osoba, dok se jedna osoba nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu provedeno je i 5 pretraga osoba, 3 pretrage vozila i 5 pretraga stana i drugih prostorija kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 12 mobilnih uređaja, 12 komada SIM kartica, 1 stolno računalo, 4 prijenosna računala i 2 „tableta“,  te druga razna dokumentacija vezana uz opisana kaznena djela.

Sve uhićene osobe 4. lipnja predane su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke i danas, 5. Lipnja, protiv 6 osumnjičenika USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Pročitajte više