Otkrivena spomen ploča hrvatskim žrvama Prvog svjetskog rata u Gmuendu

Ilustracija: Google Maps

U GMÜNDU u Donjoj Austriji je u nedjelju otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na umrle hrvatske građane iz Istre koji su za vrijeme Prvog svjetskog rata bili primorani napustiti domove i izbjeći u izbjeglički logor u taj austrijski gradić.

U nazočnosti oko četiri stotine sudionika, oko tri stotine Istrana koji su autobusima i osobnim automobilima doputovali u Gmünd i oko stotinu Austrijanaca, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće pokraj spomen ploče na izbjegličkom groblju gdje su nekad bile izbjegličke barake.

"Okupili smo se kako bi odali počast tisućama istarskih Hrvata koji su u vihoru Prvog svjetskog rata bili prognani iz svoje hrvatske domovine i koji su dali svoje živote za obranu slobode i pravde među narodima" naglasio je hrvatski veleposlanik Gordan Bakota prigodom otkrivanja spomen ploče.

"Dio te tragične povijesti s početka 20. stoljeća još je nedovoljno istražen pa je današnje otkrivanje spomen ploče izuzetno važan znak napora u očuvanju sjećanja na nevine žrtve rata. Također i znak da se uspostavi suradnja istarskih općina s Gmündom", rekao je istarski župan Valter Flego.

Spomen ploča postavljena je u sklopu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata i egzodusa oko 15.000 istarskih Hrvata iz južne Istre koji su bili prognani iz svojih domova i kao izbjeglice stigli u tadašnji izbjeglički logor u Gmündu na granici Donje Austrije i Češke.

Od njih 15.000 oko 5.000 zbog loših životnih uvjeta i bolesti izgubilo je živote. "Najveći broj njihovih grobova je nepoznat" rečeno je danas u Gmündu.

Pročitajte više