Otvoren 14. Europski tjedan, posljednji uoči ulaska Hrvatske u EU

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

U HRVATSKOJ je počelo obilježavanje 14.Europskog tjedna, posljednjeg prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvorili su ga ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je tom prilikom ocijenio da je hrvatski put u Uniju bio "uzbudljiv proces pun izazova".


Ovogodišnji Europski tjedan održava se u znaku Europske godine građana, pa je glavna pozornost posvećena pravima koja ima svaki građanin EU-a. I ove godine u sklopu Europskog tjedna u nizu gradova bit će održano mnoštvo aktivnosti , od Dana europskog filma do multimedijske izložbe "Ja-građanin EU-a", na kojoj se posjetitelji imaju priliku upoznati s pravima i mogućnostima koje im kao budućim građanima EU-a donosi članstvo u Uniji. Izložba se do subote može razgledati u centru Zagreba, nakon čega se seli u Split, Osijek, te Rijeku. Uoči otvorenja izložbe inomistrica Pusić prisjetila se dugodišnjeg posla koji je Hrvatska prošla na putu reformi, izgradnji i stabilizaciji institucija i države.

" Od 1.srpnja bit ćemo u Europskoj uniji ne više kao zemlja koja se prilagođava standardima koji su drugdje definirani, nego kao zemlja koja sudjeluje aktivno u formiranju standarda po kojima Europa živi " I šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren prisjetio se hrvatskog puta prema Uniji poručivši kako je bio uzbudljiv i pun izazova. Našalio se da je današnje "kišno briselsko vrijeme u Zagrebu pravi dokaz da je Hrvatska već integrirana u EU", dodavši.

" Članstvo u Uniji Hrvatskoj pruža puno prilika, ali i donosi nove izazove budući da je Europska unija još uvijek u izgradnji u kojoj će Hrvatska uskoro sudjelovati " U sklopu Europskog tjedna prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu otvorila je i Dane Europske unije, kako bi se studentima približile sve mogućnosti koje im se otvaraju ulaskom Hrvatske u Uniju. Otvorenju je prisustvovao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je o mogućnostima rekao..

" Bit će nam na raspolaganju preko 2 milijuna radnih mjesta, koliko se otvara u EU. Za one zemlje u kojima neće biti restrikcija moći će se odmah tražiti i naći posao, a za viskoobrazovane kadrove nema restrikcija niti u jednoj zemlji EU "Osim velikog europskog tržišta rada, inoministrica Pusić nabrojala je još neke pogodnosti koje će nam donijeti članstvo u Uniji.

" Neće biti carinika na granicama, proizvodi će se moći izvoziti na tržište EU bez bilo kakvih dotatnih carina. Cijena hrane za očekivati je da će se spustiti budući da i danas naši ljudi idu preko granice u Mađarsku, Sloveniju kupovati hranu zato što je jeftinija " Inače, u četvrtak 9.svibnja obilježava se Dan Europe. Tog je datuma 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, što se smatra početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Pročitajte više