Otvoren stečaj Dalmacijavina: Radnicima otkazi, pogoni u najam

SUDAC Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić otvorio je stečaj Dalmacijavina. Stečajni upravitelj je Osječanin Perica Mitrović, a prvo izvještajno ročište zakazano za je početak rujna. Zbog složenog stečaja već je formiran Odbor vjerovnika. Uskoro će se objaviti oglasi za kupnju i najam poslovnih prostora, radnici će dobiti otkaz. Premda su u Vladi RH bili prilično optimistični te nagovijestili opstanak tvrtke i nastavak proizvodnje, pitanje je hoće li to uopće biti moguće napraviti.

Radnici traže šest plaća i otpremnine

Sindikalist Lukica Bucat kaže kako će radnici ući u stečajnu masu sa svojim potraživanjima. Riječ je o šest neisplaćenih plaća i otpremninama. Nada se da će proizvodnja i Dalmacijavino preživjeti te da će se u budućnosti ipak naći kakav kupac koji će biti spreman ozbiljno ući u posao. Pokazalo se da Salamon Berkowitz, vlasnik Traubi Internationala, to ipak nije bio.

Dubioze teže od milijarde

Dalmacijavino odlazi u stečaj sa dubiozama težim od milijardu kuna. Vlasnik, tj. država je bez ikakvog problema dopustila gomilanje gubitaka. Dalmacijavino je ostala i bez potrebnih dozvola za proizvodnju žestokog pića, privatizacija se stalno odgađala, jedino konkretno što je država napravila u slučaju Dalmacijavina, bio je kazneni postupak u slučaju Mali maestro protiv Ivana Gotovca, brata pjevača Ante Gotovca i nekada potpredsjednika Fonda za privatizaciju i poduzetnika Svjetlana Stanića. 

Pročitajte više