Otvoreno priznali naoružavanje pobunjenika: SAD avionima bacao oružje Kurdima koji drže Kobani

Foto: FAH

AMERIČKA vojska je priopćila da je u nedjelju bacila oružje iz zraka sirijskim Kurdima koji se bore protiv militanata Islamske države nedaleko od Kobanija, što je, kako se čini, prvo javno priznanje Pentagona da je dopremio oružje pobunjenicima.

Američko središnje zapovjedništvo navodi da je isporučilo oružje, streljivo i medicinske potrepštine sirijskim pobunjenicima koji tjednima pokušavaju zaustaviti krvavi osvajački pohod Islamske države.

Isporuka oružja, streljiva i lijekova

Opskrba pobunjenika oružjem posljednja je mjera u sklopu napora Sjedinjenih Država da pomognu lokalnim snagama da odbiju napad Islamske države, radikalne sunitske militantne skupine u Siriji nakon što je Washington godinama pokušavao izbjeći uvlačenje u sirijski građanski rat koji traje više od tri godine.

SAD je počeo provoditi zračne udare protiv IS-a u Iraku u kolovozu i otprilike mjesec dana kasnije je počeo bombardirati tu militantnu skupinu u susjednoj Siriji.

Američko središnje zapovjedništvo također navodi u kratkom priopćenju da je posljednjih dana izvršeno 135 zračnih udara nedaleko od Kobanija što je u kombinaciji sa stalnim otporom na terenu usporilo napredovanje Islamske države i ubilo stotine njezinih boraca.

Situacija i dalje neizvjesna

"Međutim, sigurnosno stanje je i dalje krhko u Kobaniju jer Islamska država i dalje prijeti gradu dok kurdske snage nastavljaju pružati otpor", dodaje se.


Glasnogovornik kurdskih snaga koje se bore protiv Islamske države u Kobaniju potvrdio je na svom profilu na Twitteru da je u grad stigla "velika količina streljiva i oružja".

Američki dužnosnici rekli su da se radi o "lakom oružju" ne navodeći pojedinosti.

Obama upozorio Erdogana na pošiljku

SAD je unaprijed upozorio Tursku da će dopremiti oružje sirijskim Kurdima kojima Ankara ne vjeruje zbog njihove povezanosti s turskim Kurdima koji su desetljećima vodili pobunu u Turskoj u kojoj je izgubilo život 40.000 ljudi.

"Predsjednik (Barack) Obama razgovarao je jučer s (turskim predsjednikom Tayyipom) Erdoganom i izvijestio ga o našoj namjeri da to učinimo i važnosti koju tome pridajemo", rekao je novinarima jedan visoki američki dužnosnik.

Tri američka transportna zrakoplova bacila su 27 paketa oružja i medicinskih potrepština sirijskim Kurdima, rekao je drugi američki dužnosnik.

Kurdi s olakšanjem dočekali pomoć

Kurdski borci u gradu Kobaniju na sirijsko-turskoj granici koji odolijevaju napadima džihadista Islamske države (IS) s olakšanja su u ponedjeljak dočekali prve pošiljke oružja koje im je iz zraka bacila američka vojska, javljaje agencije.


AFP podsjeća da su kurdski borci iz Jedinica narodne zaštite (YPG), zahvaljujući zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama, uspjeli zaustaviti napredovanje IS-a, ali da je grad i dalje pod opsadom.

SAD je počeo provoditi zračne udare protiv IS-a u Iraku u kolovozu i otprilike mjesec dana kasnije je počeo bombardirati tu militantnu skupinu u susjednoj Siriji.

"To oružje će biti od velike pomoći borcima YPG-a u borbi protiv IS-a", izjavio je glasnogovornik kurdskih snaga Redur Xelil. Tri američka transportna zrakoplova C-130 bacila su u zoru 27 paketa oružja i medicinskih potrepština sirijskim Kurdima, koji kontroliraju polovicu grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je ocijenio da bi "se u svijetlu najnovijih događanja ravnoteža snaga mogla promijeniti".

IS se varkom približio iračkom gradu Kara Tapa

Džihadisti Islamske države (IS) približili su se u ponedjeljak iračkom gradu Kara Tapa zahvaljujući tome što su se preobukli u kurdske borce pešmerge, objavili su kurdski sigurnosni izvori.

IS je zahvaljujući iznenađenju koje su prouzročili među kurdskim braniteljima uspio zauzeti dva kurdska sela i potom krenuo u ofenzivu na grad Kara Tapa, udaljen 120 kilometara sjeverno od Bagdada.


"Teroristi su bili odjeveni u odore pešmerga i ta im je taktika pomogla da se bez problema ubace među naše branitelje nedaleko od Kara Tape", rekao je jedan časnik pešmerga koji je želio ostati neimenovan.

Iz grada Kanakina, koji je pod kontrolom Kurda, upućena su pojačanja kako bi se spriječio pad Kara Tape i potisnuli džihadisti, rekli su izvori.

Vojni i medicinski izvori pešmerga rekli su da je poginulo najmanje 15 osoba, od kojih sedam boraca i osam civila.

Pročitajte više