Ovako se surađuje s Bliskim Istokom: Hrvatsku će Srbi "progutati" investicijskim projektima

DOK PREDSTAVNICI hrvatske Vlade bezglavo bauljaju svijetom u potrazi za investitorima, koji u Hrvatsku nikako da stignu i pokrenu neke značajnije projekte, susjednoj Srbiji na tom području jako dobro ide. Proteklog je tjedna u Dubaiju održan GITEX, jedan od najvećih svjetskih sajmova elektronike, a zemlja partner je bila upravo Srbija.

Direktor srpske državne agencije SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije), Božidar Laganin, na otvorenju sajma je istaknuo značaj ovog partnerstva s Dubaijem: "Kako smo s Fiatom prije nekoliko godina napravili investicijski bum, na čijem je valu u Srbiju došlo preko 150 kompanija iz automobilskog sektora i podiglo naš izvoz do najboljeg rezultata u povijesti zemlje, tako se sad trudimo napraviti sličan investicijski val na projektu Mubadale (Mubadala je kompanija iz UAE koja u Srbiji planira izgradnju centra za istraživanje i razvoj informacijskih tehnologija te tvornice čipova i sofisticiranih komponenti za avio-industriju, op.a.). GITEX je najveći IT sajam u regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, a Srbija je ove godine službena zemlja-partner. To nam omogućava da dobre vijesti iz Srbije širimo u ovoj regiji, jednoj od rijetkih koja u uvjetima globalne krize traži nove lokacije za investiranje".

Ovaj sajam, na kojem se predstavilo 15 kompanija iz Srbije (i niti jedna iz Hrvatske), samo je dodatno produbio suradnju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Upravo je zrakoplovna kompanija iz UAE, Etihad Airways, 1. kolovoza ove godine postala strateški partner Vlade Srbije u srpskoj aviokompaniji Jat Airways, koja je dobila novo ime - Air Srbija. Suradnja s UAE znači i poboljšanje zračne flote Air Srbije, koja će uskoro biti pojačana novim zrakoplovima. U planu je izgradnja nove zračne luke u Beogradu te bi aerodrom "Nikola Tesla" trebao postati najveći centar zračnog prometa u regiji.

Istovremeno, zrakoplovne kompanije iz UAE ne iskazuju interes za kupnju hrvatskog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, kojeg hrvatska Vlada daje na prodaju. Gubitaška tvrtka, koju država više ne želi sanirati, o obnovi voznog parka do pronalaska dobrog kupca može samo sanjati iako su u posljednje vrijeme učestale vijesti o kvarovima i tehničkim problemima zrakoplova CA.

Prošlog su se tjedna predstavnici hrvatske Vlade uputili u London kako bi ondje pokušali pronaći investitore. Predstavili su im projekte vrijedne 20 milijardi eura, investitori su navodno iskazali interes, ali konkretnijih dogovora zasad nema. Vrijedi podsjetiti kako su hrvatski predstavnici krajem prošle godine investitore tražili u Katru, ali taj pohod do danas nije dao neke značajnije rezultate ni ostvarenje projekata.

Pročitajte više