Ovo je akademik Vladimir Ibler predlagao kao rješenje pitanja Piranskog zaljeva

Foto: Vladimir Ibler/ Međunarodno pravo mora i Hrvatska

HRVATSKI akademik, pravnik i profesor međunarodnog prava Vladimir Ibler u svojoj knjizi Međunarodno pravo mora i Hrvatska predložio je kako razgraničiti teritorijalno more Hrvatske od teritorijalnog mora Slovenije.

"Od sredine ušća rijeke Dragonje (bivši kanal Sv. Odorika) polazi crta (crvena isprekidana) koja u Piranskom zaljevu razgraničuje teritorijalno more Hrvatske od teoritorijalnog mora Slovenije te se i izvan zaljeva (tamno plava) nastavlja kao crta sredine sve dok ne dotakne crtu (ZELENU crtu) povučena Osimskim sporazumom od 10.XI.1975 (stupio na snagu 2.IV.1977.) Crta sredine izvan Piranskog zaljeva je okomica na polovište crte koja spaja rt Madona i rt Savudrija. Ta crta razdvaja dva morska državna područja i može biti promijenjena napuštanjem crte sredine temelje suprotnog sporazuma dviju susjednih država, Hrvatske i Slovenija.

Na karti se vidi točka u kojoj se dotiču crta vanjske granice teritorijalnog mora Hrvatske s crtom vanjske granice teritorijalnog mora Italije. Ta točka je ujedno i polazna točka (točka 01) crte (NARAČNASTA crta) koja razdvaja epikontinentalne pojase Hrvatske i Italije (Sporazum Vlada bivše SRFJ i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, Rim 8.1.1968.) kao i završna točka (točka 05) crte određene Osimskim sporazumom (ZELENA crta).

Spomenute točke 01 i 05 se poklapaju, one su jedna te ista točka. S međunarodnopravnog stajališta ta je točka nedvojbeno vrlo istaknuta i važna. U njoj se na površini mora dotiču teritorijalno more Hrvatske i teritorijalno more Italije. A na morskom dnu se dotiču epikontinentalni pojasi Hrvatske i Italije. Značaj te točke je u tome, što je ona sporazumno utvrđena na spomenutim i ratificiranim ugovorima koji su na snazi te je ta točka neosporni element u sustavu međudržavnih razgraničenja morskih prostora na Jadranskom moru.

Na karti se također vidi i dio "ravne polazne crte" (CRVENA crta) pred istarskom obalom Hrvatske koja završava na rtu Kastanjija te se nastavlja kao "normalna polazna crta. I na talijanskoj strani postoje crvene crte.

Crta koja lateralno razgraniučje teritorijalna mora Hrvatske i Slovenij te, dakle, razgraničuje državna područja tih dviju država na moru (crvena isprekidana i tamno plava crta), nije utvrđena sporazumom Hrvatske i Slovenije, jer takav sporazum još nije postignut. Tu je crtu povukao autor smatrajući da je ona potpuno u skladu s pozitivnom međunarodnim pravom, tj. s Konvencijom 82, i da će to biti tako dugo dok ne bude ostvaren suprotni sporazum ili idok presudom ili odlukom "trećega" (Dio XV. Konvencije 82) ta crta ne bude određena."

Pročitajte više