Ovo je čovjek koji je pobijedio HRT i zbog kojega vam kontrolori ne smiju upadati u kuću

Foto: Radio Labin

VISOKI upravni sud Republike Hrvatske ukinuo je odlukom objavljenom 7. kolovoza odredbe HRT-a prema kojima su kontrolori mogli ući u stan korisnika kako bi provjerili korištenje odjavljenog prijamnika, odnosno ponovno prijavljivali vlasnika prijamnika za plaćanje mjesečne pristojbe ukoliko bi im ovaj zabranio pristup u kuću.

Čovjek koji je zaslužan za ovu veliku promjenu u odnosu između HRT-a i građana je Josip Kudić, umirovljenik iz Labina.

"Potakla me potreba da se oslobodim nameta koji nisam dužan plaćati jer nemam televiziju. To je jedno. To je krenulo 2011. godine kad sam običnim pismom obavijestio HRT da s danom 1.11.2011. ne koristim njihove usluge. Zamolio sam ih da me izbrišu iz registra obveznika. Oni nisu ništa odgovorili nego su mi nastavili slati uplatnice i opomene, a ja po prirodi malo tvrd, nisam se dao. Kad sam dobio prvu opomenu pred ovrhu, ja sam platio nominalni iznos, vjerujući da ću pobijediti", kaže Kudić za Radio Labin.

Nakon što je pokušao dobiti odgovor ravnatelja HRT-a, a zatim i Odbora za ljudska prava, odgovorilo mu je resorno Ministarstvo kulture.

Zaprijetili im oduzimanjem koncesije

"Iz njihovog odgovora se vidi da su 24. veljače izvršili nadzor na njihove interne akte, koje su tretirali u težini podzakonskih akata. Oni su poduzeće doo, javno poduzeće, utvrdili su da ti akti nisu usklađeni i zaprijetili člankom 65. zakona o javnim poduzećima, odnosno zaprijetili su im da će im ukinuti koncesiju", veli Kudić.

"Ja sam i dalje bio uporan i plaćao više tih nominalnih iznosa, i u međuvremenu pokrenuo upravni spor koji je, eto riješen, i pokazao je da sam u pravu. Drago mi je da je tako, zbog ukupnog građanstva u Hrvatskoj, koji su taoci tog sistema. Prezadovoljan sam, osjećam satisfakciju, a drugo mi nije ni trebalo", reći će Kudić, napominjući da ga je posebno smetalo to što je, da bi odjavio pretplatu, morao potpisati izjavu kojom dozvoljava kontrolorima provjeru u svojem stanu.

13. ožujka 2014. godine Josip Kudić je dobio i pravomoćnu presudu Općinskog suda u Labinu, koja je potvrdila da je na zakonit način otkazao pretplatu.

"Sud me svega oslobodio, ali za HRT ta presuda nije vrijedila", prisjeća se Kudić, napominjući da mu je drago što je njegova tvrdoglavost urodila plodom.

Pročitajte više