Ovo je kraj Hrvatske radiotelevizije kakve znamo: Ukida se 11 dopisništava u Hrvatskoj!

Foto: FAH 

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA ukida 11 dopisništava u Hrvatskoj, doznaje Index! Naime, danas je niz dopisništava u Hrvatskoj dobilo nacrt ugovora od HRT-a u kojem stoji da se ukidaju radna mjesta za novinare i tehničare kao i da se ukidaju dopisništva. Odluke stupaju na snagu od 1. srpnja do 1. kolovoza 2014. godine. 
 
Kako doznajemo ukidaju se dopisništva Karlovac, Koprivnica, Krapina, Nova Gradiška, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Slavonski Brod, Županja. Podsjetimo kako je već ranije zatraženo je i ukidanje dopisništava u Mostaru i Sarajevu, a tada je glavni  ravnatelj HRT-a Goran Radman  ukratko objasnio da je to "samo dio Programa restrukturiranja HRT-a od kojeg se ne može odustajati". 
 
Od HRT-a smo zatražili i službeno očitovanje zbog ovog a njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti. 
 
"Proces restrukturiranja HRT je nužan, već je započeo i podrazumijeva brojne promjene u organizacijskom smislu. Glavni cilj  restrukturiranja HRT je što prije,  a najkasnije do 2017. osigurati efikasno poslovanje čiji operativni poslovi neće prelaziti 95 posto ukupnih prihoda, da bi se omogućio održivi razvoj i kontinuirano unapređenje javne vrijednosti koju nudi multimedijski servis. Plan restrukturiranja HRT-a, prihvaćen od strane Vlade RH obuhvaća sve organizacijske segmente HRT-a, koji će se provoditi u etapama. Neće se ukinuti poslovi koji se sada obavljaju u dopisništvima, već će se promijeniti organizacija rada, zahtjevi stručnosti obavljanja tih poslova i tehnologija.
 
Ukidanju dopisništava će prethoditi raspisivanje natječaja za dopisnike,a  do natječaja svi zainteresirani za ta mjesta proći će obuku nakon koje će biti osposobljeni za obavljanje zadataka u skladu sa zahtjevima suvremene multimedijske tehnologije. Čitava RH i dalje će biti pokrivena od strane HRT-a, a gledatelji neće niti u kojem trenutku  biti zakinuti za sve relevantne informacije, kako nacionalnog, tako regionalnog i lokalnog karaktera. Što se tiče zaposlenika koji neće proći na natječaju za dopisnike, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz HRT Komunikacije. 
 
Već sada unutar Prisavlja vodi se rasprava hoće li ova Radmanova odluka ugroziti proizvodnju programskih sadržaja i  količinu emitiranog programa.  Jedan od njih je i Goran Beus Richemberg, saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. 
 
Neka dopisništva ukidaju se već 1. svibnja, a do 1. kolovoza svih 11 će biti ugašeno!
 
"Opet naopako: Radman ukida 'mala' dopisništva, dakle proizvođače programa. A večeras nemaju svoju sliku uz prilog o Perkoviću, nego su je kupili od Nove TV. Koja sramota IMS-a!", napisao je Beus Richemberg na svom Facebook profilu dodajući da  bi valjda trebalo ukidati i racionalizirati one pogone koji ne proizvode program. A dopisništva, smatra Beus Richemberg koja su HRTova bitna komparativna prednost u odnosu na konkurenciju, treba osposobiti da budu dvostruko produktivnija i svakako brža u proizvodnji regionalnog programa. 
 
"Nije Hrvatska samo Zagreb", tvrdi Richemberg. 
 

 

Pročitajte više