Ovog ljeta otkrijte Slavoniju

RAKIJA, kulen, konji, kola, vezovi, kirbaj, ravnica i tamburaši vrlo su vjerojatno prve asocijacije koje će vam proletjeti glavom kada netko spomene Slavoniju. Međutim, taj je stereotip ono što će većinu mlađih Slavonaca zasmetati jer u medijima se prečesto stvara slika o Slavoncima koji kao da su izašli iz neke prastare tamburaške pjesme u kojoj je vrijeme stalo. Mlade snaše u narodnoj nošnji uokolo se vozikaju na zaprežnim kolima dok im se mladi bećari šeretski smješkaju i namiguju.

No, kao što i zdrav razum nalaže, riječ je o ograničenoj predodžbi i bilo bi više nego pogrešno Slavoniju doživljavati isključivo kroz ono što najčešće viđamo u medijima. Slavonija nudi puno više od narodne nošnje i pričanja o vranim konjima, a ovo ljeto moglo bi biti pravo vrijeme da Slavoniji date šansu i napokon je upoznate u pravom svjetlu.

Ljubav ide kroz želudac


Pa, krenimo od stereotipa. Da, u Slavoniji se odlično jede, to je dobro poznata činjenica i svi će se složiti da to ni u kom slučaju nije negativna stvar. Upravo suprotno. Gastronomske delicije, vrhunska vina, jedinstvene slastice i da, rakija, samo su neki od razloga zbog kojih bi istočnu Hrvatsku trebalo posjećivati još češće. Ukoliko pripadate skupini takozvanih „foodiea“ ili vatrenih ljubitelja hrane, Slavonija se obavezno mora naći na vašem radaru. Posjetiti Slavoniju i Baranju i ne upoznati sve ono što njihovi restorani i podrumi kriju, pogrešno je na toliko različitih razina. Još jedna greška bila bi ne dotaknuti se vrhunskih vina, ali puno teže bilo bi odlučiti se za najbolje. Vinari Slavonije, Baranje i Srijema na dobrom su glasu i kod laika, ali i kod vinskih eksperata. Neovisno o tome je li vaš prvi izbor cabernet sauvignon, pinot crni ili frankovka - ili možda graševina, traminac ili chardonnay - iskusni će Slavonci zadovoljiti sve vaše potrebe. 

Slavoniju uistinu krase predivne rijeke, ravnice, jezera i bogat životinjski svijet, može se pohvaliti brojnim termalnim izvorima, šumama, svježim zrakom i bogatom povijesnom baštinom, ali na kraju dana, hrana će biti nešto čemu se vraćamo, a Slavonija u tom pogledu nudi dovoljno onog u što bi se mogli jednostavno zaljubiti. A ako ljubav uistinu ide kroz želudac, Slavonija će vas oboriti s nogu.

Jedinstven tempo


Međutim, pričati samo o hrani također je pogrešno jer Slavoniju toliko toga čini jedinstvenom, ali postoji nešto što se u cijeloj priči posebno ističe. Naime, svatko tko je barem jednom imao priliku prošetati se većim slavonskim gradovima, od Virovitice, preko Požege i Đakova, do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara, reći će vam da uz prekrasne barokne građevine, mostove, tvrđave, samostane i dvorce, postoji i nešto što ne možete „zarobiti“ fotografijom, spotom ili brošurom.

Naravno, riječ je o atmosferi i jedinstvenom tempu života kakav je nemoguće pronaći bilo gdje drugdje. Doduše, svatko bi to mogao reći za bilo koji dio Hrvatske ili svijeta, ali u ovom vremenu stresa, panike i brzog življenja, usporena, opuštena, a u isto vrijeme i neopisivo živahna atmosfera ono je što bi vas moglo osvojiti.

Jučer, danas, sutra

Naravno, bogata povijesna baština i opuštenost možda nisu ono što će „na prvu loptu“ privući mlađu populaciju, ali valja znati da se Slavonija u posljednjih desetak godina pretvorila u pravi centar događanja.

Preko brojnih glazbenih, kulturnih (Osječke ljetne noći, Vinkovačke jeseni, Iločka berba grožđa) i filmskih festivala (Vukovar Film Festival) koji iz godine u godinu postaju sve veći i relevantniji, upoznat ćete i modernu, urbanu Slavoniju koja preuzima primat i stvara novu sliku koja će mlađu ekipu diljem Europe privlačiti zabavnim sadržajima, uzbudljivim noćnim životom, ekstremnim sportovima, ali i uistinu specifičnim manifestacijama koje na jednom mjestu i s nevjerojatnom lakoćom spajaju sve ono što su Slavonija i Baranja bile, jesu i ono čemu teže.

Pročitajte više