Ozlijeđeni speleolog izvučen iz Kite Gaćešine: Spašavalo ga oko 150 HGSS-ovaca

TOČNO u 5 sati i 23 minute, svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom djelu Europe, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja uspjeli su na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana Marovića, javljeno je iz HGSS-a. Kako doznajemo, prevezen je u zadarsku bolnicu i osjeća se dobro.

U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spasitelja. Oni su podijeljeni na ekipe odrađivali i pripremali svoje dionice. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti u živoj stijene najuže prolaze kako bi kroz njih mogla proći nosiljka s ozlijeđenim.

Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao  respektabilnu učinkovitost. Pred spasiteljima je sada još jedan teški i ne manje opasan dio posla, a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i druge opreme koja se koristila u spašavanju. Očekuje se da će taj dio posla biti dovršen do kraja dana.

Popustio mu "spit" pa se teško ozlijedio

"Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, njemu je po svemu sudeći, popustio 'spit', zbog čega je došlo do pada i ozlijede", javljeno je jučer iz HGSS-a koji je odmah nakon dojave o nesreći pokrenuo žurnu akciju.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog Marijan Marović u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od -520 metara u dijelu Nebozemlja, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice "proklizao" po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije bio u mogućnosti samostalno izaći van. Inače, za spuštanje do dijela gdje se dogodila nesreća obično se dolazi za oko 3,5 sata ako je jama pripremljena za napredovanje.

Kita Gaćešina je nadulja jama Dinarskog krša, dugačka, prema najnovijim istraživanjima, čak 22.767 metara. Najdulja je u regiji. Upravo zbog još neistraženih mogućnosti, vrlo je poželjno  mjesto mnogih speleologa koji u svojim neprestanim istraživanjima otkrivaju nove kanale i vertikale.

 

Pročitajte više