Pakistan popustio: Organizacija "Save the Children" može nastaviti s radom u toj zemlji

Foto: FAH

PAKISTAN je dopustio međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Save the Children da nastavi s radom u zemlji, kazali su u nedjelju pakistanski dužnosnici, nekoliko dana pošto su uredi te organizacije zapečaćeni uz objašnjenje da je radila protiv nacionalnih interesa.

Dužnosnik pakistanskog ministarstva unutarnjih poslova koji je želio ostati neimenovan rekao je da je zabrana ukinuta zbog velikog pritiska Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

"Otvoreno su zaprijetili da će nam suspendirati pomoć", rekao je.

Uredi organizacije širom zemlje bit će otvoreni u ponedjeljak, dodao je.

Pakistanske vlasti rad te organizacije zabranile su u četvrtak i naredile njezinim zaposlenicima da napuste zemlju u roku 15 dana.

Organizacija pod pojačanim nadzorom

Save the Children bio je pod pojačanim nadzorom pakistanskih vlasti od 2012. kada ga se u izvješću domaćih obavještajnih služba povezalo sa Shakeelom Afridijem, pakistanskim liječnikom koji je pomogao CIA-i u potrazi za Osamom bin Ladenom kojeg su američki specijalci ubili na sjeveru zemlje u svibnju 2011.

Organizacija tvrdi da su samo lani njezinu pomoć koristila 4 milijuna pakistanske djece i njihovih obitelji.

Save the Children koji radi na projektima na polju školstva, zdravstva i prehrane, uvijek je odlučno odbacivao optužbe da je povezan s Afridijem i s CIA-om.

Pročitajte više