Palestinci obilježavaju 10. godišnjicu Arafatove smrti: Život posvetio borbi za neovisnost

Foto: Hina

PALESTINCI obilježavaju 10. godišnjicu smrti Jasera Arafata koji je desetljećima bio predvodnik borbe za neovisnu palestinsku državu, izvješćuje iz Ramale na Zapadnoj obali, jednoj od dviju palestinskih enklava, njemačka novinska agencija dpa.

Na grobu Jasera Arafata, koji je preminuo u 75. godini, održana je svečanost polaganja vijenaca kojoj je nazočio palestinski predsjednik Mahmud Abas.

No, veliki komemoracijski skup koji je bio predviđen u Gazi odgođen je nakon niza eksplozija na čijem se udaru u petak našlo i mjesto predviđeno za okupljanje, a nisu bili pošteđeni ni domovi niti automobili dužnosnika Fataha, pokreta koji je osnovao sam Jaser Arafat.

On je 1969. postao vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), krovne organizacije u kojoj je Fatah vodeća frakcija.

Prvotno je operacijama protiv Izraela rukovodio iz egzila u raznim arapskim zemljama, a na Zapadnu obalu se vratio 1993. nakon sporazuma iz Osla 1993.

Izrael ga prozvao "preprekom miru"

No nasilje i status quo osujetili su mirovni proces te je Arafat posljednju fazu svog života proveo pod opsadom u svom stožeru u Ramali, okružen izraelskim tenkovima. Izrael ga je proglasio "preprekom miru" jer je zagovarao i oružane napade i pregovore.

Zbog bolesti je prebačen u bolnicu u blizinu Pariza gdje je preminuo 11. studenoga 2004. Nakon ekshumiranja uzoraka posmrtnih ostataka, švicarski su stručnjaci otkrili visoku razinu polonija i dopustili mogućnost da je otrovan radioaktivnim materijalom.

Zasebni francuski i ruski testovi nisu potvrdili nazočnost te radioaktivne supstance, ali mnogi Palestinci vjeruju da su Arafata otrovali Izraelci što Izrael od samo početka opovrgava.

Pročitajte više