Palestinska samouprava pred financijskim slomom, MMF odbija pomoći

PALESTINSKOJ samoupravi prijeti potpuni kolaps, jer joj nagomilani financijski problemi onemogućavaju funkcioniranje. Da bi stvar bila još gora, odbijen joj je zahtjev za pozajmicom kojeg su preko Izraela uputili MMF-u.

Palestinski premijer Salam Fayad početkom godine se za pomoć obratio guverneru izraelske centralne banke Stanleyu Fischeru, a ovaj je potom dao zeleno svjetlo da Izrael u ime Palestinske samouprave (PS) uputi zahtjev MMF-u, jer PS nije samostalna država i kao takva ne može direktno tražiti aranžman s MMF-om. Izrael je imao namjeru posuditi novac od MMF-a te ga zatim proslijediti Palestincima, a ovi bi ga kasnije otplaćivali Izraelu isto kao što bi ga otplaćivali MMF-u. Međutim, MMF je osjetio potrebu da odbije ovakav aranžman, jer nije želio "kreirati problematični presedan posuđivanja preko posrednika".

"Sredstva kojima trenutno raspolaže Palestinska samouprava nisu dovoljna da se svim zaposlenicima u javnom sektoru ovog mjeseca isplate plaće, a bliži nam se Ramazan. Nemamo dovoljno novca ne da pokrijemo dugove PS-a prema privatnim kompanijama", kazao je ministar Ahmad Majdalani, prenosi The Times of Israel. Iako su pregovori Izraela i Palestinske samouprave u zadnje dvije godine dospjeli u slijepu ulicu, Izraelu je ipak u interesu funkcionalna PS jer jer ona njegov jedini partner u pregovorima.

"Netanyahu želi spriječiti financijski kolaps PS-a jer bi on imao jako negativan utjecajna sigurnosnu situaciju na Zapadnoj obali", kazao je neimenovani visoki izraelski dužnosnik za Haaretz. Ukoliko PS ne bi bila sposobna isplatiti plaće zaposlenicima javne uprave, upravljanje Zapadnom obalom i Gazom vjerojatno bi palo u ruke Hamasa- Financijski problemi PS-a počeli su u rujnu prošle godine, kada je predsjednik Mahmoud Abbas, usprkos upozorenjima i prijetnjama SAD-a, zatražio priznanje samostalnosti Palestine u UN-u. Nakon toga SAD je obustavio svoju financijsku pomoć Palestincima, a arapske i europske države su zbog krize također smanjila svoje donacije.

Pročitajte više