"Panika, krv, strah - to je sve čega se sjećam": Liječnici se još bore za život jedne djevojčice

JUTROS oko 3.50 sati na autocesti Zagreb-Split dogodila se teška prometna nesreća. Kako je izvijestio DUZS, u prevrtanju autobusa kod tunela Krpani poginulo je 8 osoba, dok su 44 ozlijeđene!  Među žrtvama je i sedmogodišnje dijete. Osam je osoba teško ozlijeđeno.

Prema informacijama iz PU ličko-senjske, autobus pun čeških turista probio je središnju ogradu na autocesti, prešao u suprotni trak te se prevrnuo na bok. Očevid je završen.

Dvije djevojčice teško ozlijeđene

Ozlijeđene osobe su nakon stradavanja zbrinute u Općoj bolnici Gospić. Tri teško ozlijeđene osobe, jedna ženska osoba i dvoje djece, prevezene su helikopterom HRZ-a Zagreb u KB Dubrava. Helikopter s ozlijeđenim osobama sletio je na helidrom KB Dubrava u 08.53 sati. Ženska osoba zadržana je u KB Dubrava, dok su dvije djevojčice u dobi od 12 i 13 godina prevezene u KB Rebro.

"Obje imaju teške tjelesne ozljede. Jedna je teže i smještena je na odjel intenzivne njege i ima ozljede više organskih sustava, a druga djevojčica koja je smještena na odjel ima komplicirani prijelom potkoljenice. Sada bi mogli reći da su stabilne s time da su ozljede djevojčice koja je na intenzivnoj njezi i koja je od početka bez svijesti, opasne po život", izjavio je dežurni kirurg Tomislav Luetić. Dodao je i da je djevojčica koja je u komi politraumatizirana, što znači da je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede više organskih sustava - kostiju, glave, abdomena i prsnoga koša. Druga djevojčica je pri svijesti i u nesreći je zadobila komplicirani prijelom potkoljenice, rekao je dr. Luetić.


Također je izjavio da su razgovarali s djevojčicom koja je pri svijesti, da će u srpnju napuniti 14 godina te da im je izjavila da joj je druga djevojčica sestra blizanka.

U Kliničkoj bolnici Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka stradala u toj strašnoj prometnoj nesreći i za sada je stabilno. Šef Kiruruške službe dr. Željko Lacković izjavio je da je žena u nesreći zadobila prijelom rebara, prijelome zdjelice i prijelom potkoljenice.

Ministar zdravlja Rako Ostojić u RTL-ovim vijestima  potvrdio kako je 14-godišnja djevojčica još uvijek na operaciji. Čitavo vrijeme nalazi se u besvjesnom stanju i ima višestruke traume. Organiziran je najbolji liječnički tim koji se brine za nju, ali "situacija je vrlo delikatna". Njena sestra blizanka je svjesna i ubrzo će i sama na operaciju noge.

Filip Kočiš iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje potvrdio je da su se na mjestu nesreće nalazile ekipe hitne medicinske pomoći iz Gospića, Zadra i Ogulina te helkopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je preveo tri teže ozlijeđene osobe u zagrebačku kliničku bolnicu Dubrava.

Ozlijeđene je u gospićkoj Općoj bolnici primio dežurni kirurg Goran Nola. "Uglavnom se radi o polomljenim kostima, posjekotinama i sličnim ozljedama specifičnim za prometne nesreće", rekao je Nola. Kako je rečeno u RTL-u Danas, svi će biti zadržani tijekom noći na promatranju. Ministar Ostojić je objasnio kako kod takvih trauma uvijek postoji naknadna mogućnost unutarnjeg krvarenja.

Ministar je poslije kazao kako bi sutra kući trebalo poći 26 ozlijeđenih putnika, ako im se preko noći ne promijeni stanje. Ostali bi trebali kući kroz dva-tri dana, i to sanitetskim vozilom.

Živi su jer su sjedili u zadnjem dijelu autobusa

Milada Braunova, jedna od preživjelih putnica, kaže kako je živa jer je sjedila u zadnjem dijelu autobusa.  "Probudio nas je jak udar. Svugdje se čulo zapomaganje. Zgrabila sam svoju djecu te smo pobjegli iz autobusa", priča Braunova.

"Sjedio sam na stražnjem sjedalu autobusa. Panika, krv, strah - to je sve čega se sjećam", ispričao je jedan od preživjelih koji su hitno prevezeni u gospićku bolnicu gdje ih je primio dežurni kirurg Goran Nola.

Uzrok nesreće umor vozača?


Uzrok prevrtanja autobusa i druge okolnosti trebali bi biti utvrđeni očevidom koji će voditi zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Zdravko Car.  Iako su prvi neslužbeni izvještaji sugerirali kako je vozač koji je upravljao autobusom u trenutku nesreće preživo, najnovije informacije govore o tome da je i on poginuo. Tu je informaciju potvrdio i češk veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kühnl. Kazao je kako su u trenutku nesreće svi putnici spavali, pa nitko ne može reći što se točno dogodilo.

Drugi vozač je u trenutku nesreće također spavao, pa ni on neće moći dati bitne informacije. Pretpostavlja se kako je vozač koji je upravljao autobusom bio umoran te je najvjerojatnije zaspao za volanom.

Nesreća mogla biti i gora

Nesreća je navodno mogla biti i gora jer je, po riječima Milana Stankovića, nekoliko sekundi prije nesreće autobus pretjecao osobni automobil. Čim ga je automobil prošao, autobus je nekontrolirano skrenuo ulijevo i udario u ogradu. U automobilu je bila jedna albanska obitelj. Vozač automobila se ispituje u policiji jer je on zasad jedini pouzdani svjedok onoga što se događalo u kobnim trenucima.

Ministarstvo zdravlja uspostavilo krizni stožer

Ministarstvo zdravlja je uspostavio krizni stožer vezano za tešku prometnu nesreću koja se jutros dogodila na autocesti A1 između tunela Krpani i Sveti Rok.


"Osobne podatke o stradalima i ozlijeđenima te informacije o njihovu zdravstvenom stanju Krizni stožer Ministarstva zdravlja dostavit će Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu koje će ih proslijediti obiteljima.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja ocijenio je ovaj događaj hitnim slučajem prve razine koji zahtijeva pripravnost svih zdravstvenih službi.

Česi putovali u Baško polje

Stradali češki turisti putovali su u Baško Polje, kamp u blizini Baške Vode na Makarskoj rivijeri. Njihovo putovanje organizirala je agencija Atlas Adria.

"Imamo popis putnika, ugovore. Svi iz autobusa prevezeni su u bolnicu. Osigurali smo također prijevoz klijenata iz Hrvatske, ljudi koji su se tim autobusom morali vratiti u Češku", rekao je za Češku televiziju direktor turističke agencije Atlas Adria iz Brna Martin Vašulín.

Ministri posjetili unesrećene

Ministri zdravlja, unutarnjih poslova i turizma - Rajko, Ranko i Veljko Ostojić posjetili su stradale češke turiste u gospićkoj bolnici.

Ministar zdravlja rekao je da je došao vidjeti kako su ozlijeđeni češki turisti zbrinuti. Ministar policije ocijenio je da su sve službe reagirale pravovremeno. Snimka nadzorne kamere postoji, ali neće biti objavljena sve dok se ne ispitaju svjedoci nesreće. Češko veleposlanstvo objavilo je broj direktne telefonske linije na kojoj obitelji stradalih mogu dobiti sve informacije  + 385 91 61 21 533.

Hrvatski dužnosnici izrazili sućut

Povodom tragične autobusne nesreće u kojoj je smrtno stradalo osam čeških državljana, a 40-tak je teško ozlijeđeno, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uputio je brzojav sućuti veleposlaniku Republike Češke u Hrvatskoj Njegovoj Ekselenciji Karelu Kühnlu u kojem izražava duboko žaljenje zbog pogibije i stradavanja putnika. Ministar prometa upućuje izraze sućuti obiteljima stradalih kao i svim državljanima Republike Češke, a svim ozlijeđenim putnicima želi što brži oporavak.

I predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti predsjedniku Češke Republike Vaclavu Klausu.


"S neizmjernom tugom i žalošću primio sam vijest o stravičnoj prometnoj nesreći češkog autobusa koja se rano jutros dogodila u Hrvatskoj u kojoj je život izgubilo osam čeških državljana među kojima i jedno dijete, a mnogi zadobili tjelesne ozljede.

Molim Vas da ovim putem u ime građana Republike Hrvatske i moje osobno ime primite našu najdublju sućut za ovaj tragični događaj u kojem su stradali češki državljani.Također Vas molim da obiteljima unesrećenih prenesete izraze moje
najdublje sućuti. Istovremeno želio bih Vas uvjeriti, gospodine Predsjedniče, da će nadležne hrvatske službe, a pogotovo medicinske, učiniti sve što je moguće da se povrijeđenima pruži sva moguća stručna pomoć i njega", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti predsjedniku Vlade Češke Republike Petru Nečasu.

"Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Nečas, s tugom sam primio vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj su stradali češki državljani. Hrvatski liječnici i ostalo medicinsko osoblje te sve druge nadležne službe Republike Hrvatske čine sve što je u njihovoj moći da umanje posljedice ove tragedije.


Obiteljima poginulih, građanima i Vladi Češke Republike u ime hrvatskih građana i hrvatske Vlade upućujem izraze duboke i iskrene sućuti, a ozlijeđenima želim brz i potpun oporavak", stoji u izrazu sućuti hrvatskog premijera.

Kolone na A1 duge 16 kilometara

Autocesta A1 otvorena je u smjeru Zagreba za sav promet, dok je zbog teške prometne nesreće u smjeru Splita i dalje prekinut promet između čvorova Gornja Ploča i Maslenica.

Obilazak za sva vozila je čvor Gornja Ploča-Udbina-Gračac-Zaton Obrovački-čvor Maslenica. Na čvoru Gornja Ploča na izlazu kolona je duga oko 16 km, pa se vozila povremeno propuštaju i na izlaz Sveti Rok te dalje nastavljaju državnom cestom D50 prema Gračacu, a zbog radova i gustog prometa vozi se otežano i u vrlo dugoj koloni. Alternativni i trenutno najbolji pravac je čvor Gospić (A1)-Karlobag-Jadranska magistrala (D8)., izvijestio je Hrvatski autoklub.

Pročitajte više