Papa Franjo naredio svećenicima da ponude oprost ženama koje su odlučile pobaciti

Foto: FAH

PAPA Franjo naredio je svećenicima da ženama koje su pobacile i doktorima koji su pobačaj obavili ponude oprost prilikom ispovjedi, javlja britanski Mirror.

Ova gesta je dio posebne Svete godine milosti u katoličkoj Crkvi zahvaljujući kojoj bi svećenici diljem svijeta trebali postati "misionari milosti". To će im omogućiti davanje oprosta za većinu teških grijeha, uključujući i pobačaj zbog kojeg bi inače automatski uslijedilo izbacivanje iz Crkve.

Takozvana Sveta godina tumači se kao poruka Pape Franje da bi Crkva trebala biti manje osuđujuća odnosno "oaza milosti" jer "kredibiltet Crkve ovisi o načinu na koji prikazuje milosrdnu i osjećajnu ljubav".

Inače, UN je osudio Vatikan zbog izbacivanja majke i doktora 9-godišnje djevojčice iz Brazila. Djevojčicu je silovao očuh nakon čega je ostala trudna s blizancima. No, za Crkvu to nije bilo opravdanje za pobačaj.

Da Papine poruke ne dopiru do svih crkvenih dužnosnika pokazao je talijanski kardinal Velasio De Paolis koji je rekao kako će, bez obzira na Papinu odluku, Crkva pobačaj i dalje smatrati grijehom. "Nadam se da to neće uzrokovati konfuziju. On je Papa milosti koji želi pokazati dobronamjernost Crkve prema grešnicima. No, to ne poništava grijeh abortusa", izjavio je De Paolis.

Pročitajte više