Papa Franjo prihvatio: Odlazi kontroverzni nadbiskup Srakić kojem su komunisti bili krivi za priče o bogatoj Crkvi

Foto:  Radio Đakovo 

APOSTOLSKA nuncijatura u Hrvatskoj objavila je da je Sveti Otac prihvatio odreknuće mons. Marina Srakića od službe pastoralnog upravljanja Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, u skladu s kan. 401 § 1. Zakonika kanonskog prava, te je imenovao nadbiskupom metropolitom iste crkvene pokrajine mons. Đuru Hranića, dosadašnjeg pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

 
Zagovarao dolazak Isusa u Sabor 
 
Nadbiskup Srakić jedan od kontroverznijih članova Crkve u Hrvata, a istaknuo se u posljednje vrijeme u snažnim kritikama prema vlasti. Tako je tijekom Božića poželio da Isus dođe u Sabor i sjedne među zastupnike.
 
"Neka dođe u Sabor, održi ondje govor u svome stilu i podsjeti političare da donose zakone u skladu s naravnim zakonom koji se temelji na čovjeku od Boga stvorenome, koji jamče njegovo dostojanstvo", poručio je Srakić s oltara. Srakić je i kao čelnik Hrvatske biskupske konferencije pregovarao s članovima Vlade o ugovorima Svete Stolice i Vlade te se zalagao da ne dođe do smanjenaj novčanih sredstava iz proračuna za Crkvu. 
 
Srakić je i snažno odbacio kritike o bogatoj Crkvi a njegovo je mišljenje da su priče o prebogatoj Crkvi zapravo "ostaci mentaliteta iz bivšeg komunističkog sustava koji se nije promijenio". 
 
Komunisti krivi za priče o bogatoj Crkvi
 
"Ostale su glave iste iz onih vremena kada nije bilo dijaloga, nego se nabacivalo Crkva je bogata i onda začepiš usta Crkvi optužbom da se bori samo za nekakvo imanje, a da se ne pogleda što znači to bogatstvo, jesu li to njive, zgrade, novac", rekao je Srakić i dodao da "ne gledaju ono što Crkva troši i što ulaže u djelovanje u odgoju kulturi i socijali.
 
Kako piše IKA nuncij D'Errico naglasio je jučer prigodom odlaska biskupa Srakića da je nadbiskup Marin Srakić odmah nakon navršenih 75 godina života ponudio odreknuće od pastoralne uprave Nadbiskupijom te u različitim prilikama molio kako njega, tako i poglavare da se požure s imenovanjem njegova nasljednika, smatrajući kako nadbiskup mora imati više snage za suočavanje s izazovima koje danas susreće Đakovačko-osječka metropolija.
 
Papa Franjo prihvatio ostavku 
 
Kazao je kako je papa Franjo prihvatio njegovu ostavku te se obratio nadbiskupu Srakiću riječima: "Draga Ekselencijo, dopustite mi reći da mi je pomalo žao zbog ove vijesti, zbog velikog poštovanja koje imam prema Vama. U Vama sam uvijek nalazio mudrog pastira, pametnog, sposobnog, revnog, potpuno posvećenog dobru Đakovačko-osječke nadbiskupije i sveopće Crkve. Uime Svetog Oca i Svete Stolice zahvaljujem za dobro koje ste obilno širili tijekom 23 godine svoje biskupske službe. Sjećat ćemo Vas se osobito kao biskupa Biskupske sinode, kao predsjednika HBK, kao pastira koji je slijedio osnivanje nove Metropolije đakovačko-osječke. Želimo Vam dug život i dobro zdravlje; pratit ćemo Vas snažnim molitvama, puni povjerenja da će Gospodar života i povijesti nastaviti izlijevati na Vas obilje blagoslova i milosti.", rekao je Papa Franjo. 

Pročitajte više