Papa otkrio zašto je uzeo ime Franjo i poručio: Želim siromašnu Crkvu, koja će se zalagati za siromašne!

Screenshot i video: Vatican TV

"JESTE se naradili, a?", poručio je na prvom susretu brojnim okupljenim novinarima Papa Franjo i odmah ih osvojio. Biranim i lijepim riječima govorio je o novinarskom poslu, a pokazujući koliko razumije potrebu sedme sile za novim informacijama, baš je danas odlučio otkriti zašto je uzeo ime Franjo.

 

"Znam da je bilo teško. Takav je vaš posao, težak i naporan"

Dvorana Pavla VI. u Vatikanu jutros je bila prepuna. Gotovo šest tisuća novinara stiglo je na prvi susret s novim Papom, a Svetoga oca su pozdravili dugim pljeskom.

"Hvala vam na vašem radu proteklih dana, naradili ste se. Znam da je bilo teško. Takav je vaš posao, težak i naporan", poručio je Papa. "Ali jedna posebna pozornost je posvećena istini, dobroti i ljepoti i to nas zbližuje, nas i vas jer Crkva postoji upravo kako bi komunicirala tu istinu i ljepotu u osobi", rekao je Papa, koji je priznao da osim vrlina Crkva kao institucija ima u svojoj prošlosti i niz grijeha.

"Sjetio sam se i koliko ima ratova i koliko je svijetu potreban mir. Zato Franjo - zbog mira i zbog siromašnih"

Odlučio je baš danas otkriti zašto je odabrao ima Franjo. Papa je rekao kako su mu neki kardinali predlagali i neka druga imena: "Mnogi su mi govorili da sam stvarni reformator te da bi mi pristajalo ime Adrijan. Neki su predlagali i ime Klement XV. jer je on pokušavao reformirati Crkvu u svoje vrijeme".

No, pomisao na svetog Franju Asiškog bila je presudna: "U trenutku kada su objavili rezultat glasovanja, jedan od kardinala, moj dobar prijatelj iz Sao Paola, Claudio Hummes zagrlio me, poljubio i rekao: `Ne zaboravi siromašne`. To mi je odzvanjalo u glavi i naravno, sjetio sam se Franje Asiškog", kaže Papa.


"Sjetio sam se i koliko ima ratova i koliko je svijetu potreban mir. Zato Franjo - zbog mira i zbog siromašnih", otkrio je Jorge Mario Bergoglio.

"Želim siromašnu Crkvu za siromašne"

A siromaštvo i zalaganje za siromašne je ono što novoizabrani poglavar rimokatoličke Crkve želi i od Crkve same: "Sveti Franjo je bio čovjek koji je širio duh mira, i sam je bio siromah. Tako i ja želim siromašnu Crkvu, Crkvu koja će se zalagati za siromašne".

Da svojim primjerom Crkvu ogrezlu u bogatstvu planira transformirati u siromašnu i poniznu, Papa je dao naslutiti već nakon samog izbora - zlatni križ i baršunasti crveni ogrtač odbio je rekavši kako će na balkon pred vjernike izaći u jednostavnom bijelom papinskom ruhu sa svojim biskupskim željeznim križem oko vrata; umjesto papinskom limuzinom odlučio je putovati autobusom s ostalim kardinalima; inzistirao je da sam plati svoj račun za smještaj; na jutarnju molitvu u rimsku baziliku Svete Marije Velike otišao je običnim automobilom umjesto papinskom limuzinom.

Papa Franjo s Benediktom XV. sastaje se iduće subote

Iz Vatikana su izvijestili kako će novoizabrani papa Franjo svog prethodnika na čelu rimokatoličke crkve, Benedikta XVI., posjetiti naredne subote u Castel Gandolfu.

Plan je da Papa 23. ožujka helikopterom odleti u Castel Gandolfo na svečani ručak sa svojim prethodnikom te se nakon ovog povijesnog druženja vrati u Vatikan. Naime, Benedikt XVI. prvi je papa koji je odstupio s dužnosti u posljednjih 600 godina pa se Crkva našla u situaciji da uz aktualnog Papu postoji i umirovljeni Papa.

Pročitajte više