Papa primio mladu Sudanku koja je zbog prelaska na kršćanstvo bila osuđena na smrt

Foto: Hina

SUDANKA Mariam Yahya Ibrahim Ishag, pošteđena smrtne kazne na koju je bila osuđena zbog prelaska s islama na kršćanstvo i kojoj je potom bio zabranjen odlazak iz domovine, stigla je u četvrtak u Rim zrakoplovom talijanske vlade, potvrdili su dužnosnici.

Ishag, čije su uhićenje i smrtna kazna izazvali zgražanje međunarodne zajednice, sletjela je u rimsku zračnu luku Ciampino s obitelji i zamjenikom talijanske ministrice vanjskih poslova Lapom Pistellijem.

U vojnoj zračnoj luci dočekali su je talijanski premijer Matteo Renzi sa suprugom te talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini.

Za sada nema detalja o tome kako je 27-godišnjakinja napustila Kartum, a sudanska vlada se još nije očitovala. Njezin odvjetnik Mohamed Mostafa je kazao da nije bio obaviješten o odlasku svoje klijentice te da zahtjev za zabranom napuštanja zemlje nije ukinut.

Ishag je nakon poništenja smrtne kazne zbog prelaska na drugu vjeru krajem lipnja utočište našla u veleposlanstvu SAD-a. Sud je u svibnju osudio na smrtnu kaznu ne samo zbog prelaska na islam već i zbog udaje za južnosudansko-američkog kršćanina.

Ishag je bila rođena i odgojena kao kršćanka u etiopskoj obitelji u Sudanu, a potom ju je otela muslimanska obitelj u toj zemlji.

Talijanski premijer Renzi spomenuo je slučaj Sudanke Ibrahim u inauguralnom govoru prilikom preuzimanja talijanskog predsjedanja Europskom unijom početkom mjeseca.

"Izostane li bilo kakva europska reakcija (na slučaj), nismo vrijedni zvati se Europljanima", kazao je s tim u vezi talijanski premijer.

Papa primio Meriam

Papa Franjo u četvrtak je primio mladu sudansku kršćanku koja je bila osuđena na smrt jer se odbila preobratiti na islam, a zatim je nakon međunarodne mobilizacije oslobođena krivnje, objavio je Vatikan.

Papa je u rezidenciji Sveta Marta sredinom dana primio Meriam Jahiu Ibrahim Išag sa suprugom i dvoje djece, a polusatni susret održan je u mirnom i srdačnom ozračju.

Papa je zahvalio Meriam na njezinom hrabrom svjedočanstvu vjere i ustrajnosti, a mlada žena je zahvalila papi Franji na velikoj podršci i utjesi.

Papa je primanjem mlade sudanske obitelji želio iskazati "bliskost, pažnju i molitvu za sve one koji pate zbog svoje vjere, posebice progonjene kršćane".

Pročitajte više