Paraziti iz carine iživjeli se na prodavačima sira u akciji skupljoj od vrijednosti sira

Foto: Carina

NAKON što je ulaskom u EU nestala potreba za većinom carinika, paraziti nisu uklonjeni s proračuna, već su im dodijeljeni zadaci teroriziranja kumica na tržnicama i prodavača sira uz cestu.

> Carinici na odmorištima tražili tko na crno turistima prodaje domaći sir i med: Oduzeli 195kg sira

Tako je u vikend akciji zaplijenjeno 195 kila sira, 16,45 kg meda te 3,2 kg gljiva. "Ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice Središnjeg ureda i Odjela za mobilne jedinice Zagreb proveli su mjere nadzora i provjera na odmorištima autoceste A-1 u cilju suzbijanja nelegalne trgovine poljoprivrednih proizvoda", pohvalili su se danas iz Carine dodavši da su podnijeli sedam prekršajnih naloga zbog čega će prodavači sireva i meda uz autocestu morati odvojiti i još preko tisuću kuna za kaznu.



Ako je cijena sira 50 do 80 kuna po kili, vrijednost cijelog zaplijenjenog sira je nešto veća od 10 tisuća kuna, cijena zaplijenjenog meda nešto preko tisuću kuna, a gljiva stotinjak kuna. Uzevši u obzir da preprodavači sira sasvim sigurno nisu niti kriminalci niti ratni profiteri poput onih koje SDP-ova vlada štiti, a poreznici i carina ne diraju, sasvim je jasno da je time izvršen udar na najsiromašnije građane Hrvatske, koji drugog izlaza osim sive ekonomije nemaju i kojima je ovo jedini način preživljavanja.

Kako je prosječna neto plaća carinika oko 5000 kuna mjesečno, jasno je da porezni obveznici po tko zna koji put višestruko financiraju parazite da maltretiraju građane, u akcijama od kojih štetu imaju svi, osim samih parazita koji terorom nad najslabijima pravdaju svoje postojanje, dok se Todoriće potiče, a prijateljima i partnerima SDP-a opraštaju milijunski dugovi.

Postavlja se pitanje nije li baš zato uvedena fiskalizacija, i nije li trošak financiranja uhljeba, odnosno kontroliranja i provođenja fiskalizacije neusporedivo veći od koristi koju je proračun fiskalizacijom dobio. S obzirom na pad BDP-a jedanaest kvartala zaredom i smanjenje uprihodovanog poreza, odgovor se sam nameće.

Pročitajte više