Pariška gradonačelnica najavila tužbu protiv Fox Newsa

Screenshot: CNN

PARIŠKA gradonačelnica Anne Hidalgo kaže da namjerava tužiti Fox News zbog objeda prema kojima su dijelovi glavnog grada Francuske zone u koje ne smiju ući nemuslimani.

Hidalgo je u intervjuu za CNN u utorak navečer rekla da je Fox ''uvrijedio" njezin grad.

"Kad nas vrijeđate, i kad stvarate takve slike, tada ja mislim da ćemo morati tužiti, ja mislim da ćemo morati ići na sud kako bi uklonili te riječi," rekla je Hidalgo CNN-ovoj Christiane Amanpour. "Slika o Parizu je bili pristrana, čast Pariza je okaljana."

Fox News je na najavu reagirao nakon nekoliko sati rekavši da je prijetnja tužbom "pogrešno usmjerena".

"Mi suosjećamo s građanima Francuske dok prolaze kroz proces zacjeljivanja i vraćaju se svakodnevnom životu," napisao je u priopćenju za CNNMoney potpredsjednik Fox-a Michael Clemente. "Ipak, mi smatramo da je komentar gradonačelnice o tužbi pogrešno usmjeren."

Fox News je tijekom izvještavanja o napadima na satirički tjednik Charlie Hebdo učinio niz pogrešaka sugeriravši da se u dijelovima Pariza i drugih europskih gradova otvoreno prakticira šerijatski zakon i da postoje područja u koja ne zalazi policija. Dijelovi programa u kojima Fox tvrdi da u Europi postoje "zabranjene zone" za nemuslimane su dočekani s humorom, ali i osudama.

Dio kritičara je ocijenio kako je "narativna strategija" čiji je cilj poticanje straha od muslimana bila posebno neprimjerena i pristrana.

Fox je zbog "činjeničnih netočnosti" u svojim izvještajima uputio nekolicinu formalnih isprika.

Američki stručnjaci za zakonodavstvo ističu da tužba kakvu je najavila pariška gradonačelnica nema nikakvu šansu u SAD-u i da bi bila odbačena bez saslušanja.

U presedanu starom gotovo stotinu godina grad Chicago je tužio Chicago Tribune zbog serije kritičkih uredničkih osvrta.  Vrhovni sud u Illinoisu je presudio da građani imaju gotovo neograničenu slobodu kritiziranja vlade i javnih dužnosnika.

Francuska tužbu protiv klevete može podići na autohtonim sudovima.

Pročitajte više