Pedofil iz bibinjske župe: Policajci u "crkvenom apartmanu" ispitali don Nedjeljka Ivanova

BIVŠEG bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova, kojega su trojica muškaraca javno optužila za seksualno zlostavljanje dok su bili dječaci, policija je prije nekoliko dana ispitala u njegovom apartmanu.

Neslužbeno doznajemo da su don Ivanova u apartmanu u Svećeničkom domu na zadarskom Trgu sv. Stošije posjetila dvojica policajaca u civilu te su ga ispitivali u sklopu istrage koju provode o optužbama muškaraca za seksualno zlostavljanje.

"Obavljaju se razgovori sa mnogim osobama"

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan nije želio potvrditi informaciju da je ispitan don Nedjeljko Ivanov. "Istraživanje je u tijeku i obavljaju se razgovori sa mnogim osobama", kazao nam je samo Žodan te dodao kako u tijeku istrage ne može poimenično govoriti koga su ispitali.

Podsjetimo, policija je protiv don Nediljka Ivanova zaprimila prijave Josipa Lenkića Baraća, Nenada Bugarije i Mate Šindija. Oni su javno vrlo detaljno opisivali "seanse" kod don Nedjeljka u kojima su mu morali pričati o masturbiranju, a on se za to vrijeme zadovoljavao.

"Uhvatio me za penis"

"Ti 'duhovni razgovori' bili su paravan i na njima je od mene tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi 'redalicom' izmjeri koliko mi je spolovilo.... I o tome kako muškarac i žena opće", kazao je Josip Lenkić Barać Zadarskom listu.

"Sjeo sam na stolicu pokraj njega. Pitao me mogu li otvoriti svoj šlic. U tom sam ga trenutku pogledao i pomislio - OK, napravit ću to, ali pitao sam se gdje to sada vodi. Otkopčao sam šlic, a on se nagnuo prema meni i uhvatio mi penis. Ja sam ga cijelo vrijeme gledao u oči. Kada je završio nagnuo se natrag. Rekao je da vidi da sam u pubertetu. Ja sam rekao da znam da sam u pubertetu, ustao sam, zakopčao hlače i rekao mu da moram ići ocu nešto pomoći", kazao je Mate Šindija Zadarskom listu.

Slučaj ide u zastaru?

Nakon što su se počele redati optužbe protiv don Ivanova, kojih je Katolička crkva navodno bila svjesna i prije 16 godina, oglasio se i zadarski biskup mnsg. Želimir Puljić te kazao da nije imao obvezu prijaviti sumnje na svećenika pedofila, jer se na Crkvu ne odnosi obvezna prijava saznanja o počinjenju teškog kaznenog djela.

Strahuje se da će sada slučaj pasti u zastaru, jer su se zlostavljanja dogodila sredinom 80-ih i 90-ih godina, a prema zakonu kazneni progon ne može se poduzeti kada protekne deset ili više godina nakon zlostavljanja.

Pročitajte više