Pesimizam u Europskoj komisiji: Eurozona će potonuti dublje u recesiju, u Hrvatskoj oporavak tek sljedeće godine

Ilustracija: AFP

EUROZONA će i ove godine biti u recesiji s padom BDP-a od 0,3 posto, a na razini cijele Unije BDP bi trebao ostvariti vrlo mali rast od 0,1 posto, pokazuju ekonomske prognoze Europske komisije. Postupni rast očekuje krajem ove i početkom sljedeće godine, u eurozoni od 1,4 posto, a u EU-u 1,6 posto.

U eurozoni se ove godine također očekuje dodatno povećanje nezaposlenosti, koja bi mogla dosegnuti 12,2 posto, u odnosu na prošlogodišnjih 11,4 posto.

Francuska, Španjolska i Portugal nisu uspjele ispuniti očekivanja i uvesti potrebne mjere štednje, stoji u priopćenju Komisije. Napominje se kako je u Španjolskoj i Grčkoj stopa nezaposlenosti dosegla gotovo 25 posto, što je vrlo alarmantan podatak.

I u Hrvatskoj pad BDP-a, oporavak tek sljedeće godine

Europska komisija za ovu godinu predviđa pad BDP-a u Hrvatskoj od 0,4 posto. Oporavak gospodarstva očekuje se sljedeće godine s očekivanim blagim rastom od 1 posto. Nezaposlenost bi u ovoj godini trebala dosegnuti 15,9 posto. Smanjivanje nezaposlenosti u Hrvatskoj očekuje se 2014. godine, kada bi stopa trebala pasti ispod 15 posto.

Ekonomski stručnjaci EK ocjenjuju da je Hrvatska i dalje u razdoblju recesije. U jesenjim prognozama objavljenim početkom studenog prošle godine Komisija je za hrvatsko gospodarstvo u 2013. godini prognozirala stagnaciju, a za 2014. rast gospodarske aktivnosti za 1,4 posto.

"Hrvatsko gospodarstvo i dalje se suočava s nepovoljnim cikličnim i strukturnim trendovima. Pad gospodarskih aktivnosti u mnogim zemljama članicama Europske unije, uključujući i neke od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera, nastavit će pritiskati gospodarstvo u 2013. godini", stoji u izvjestaju Komisiji.

Udio duga u BDP-u trebao bi se i dalje postupno povećavati, te bi u 2014. trebao dosegnuti 60,2 posto BDP-a. Ove godine trebao bi narasti na 57,4 posto, s procijenjenih 53,6 posto u prošloj godini. Inflacija bi u ovoj godini trebala ostati povišena na tri posto, nakon procijenjenih 3,4 posto u prošloj godini, no već bi se iduće godine trebala spustiti na dva posto.
 

Pročitajte više