Pet do podne za HE Ombla: "Milanoviću, bude li problema, odgovarat ćeš i krivično i materijalno"

ZABRINUTI stanovnici Rijeke Dubrovačke danas su održali konferenciju za novinare "Pet do podne za HE Ombla" na kojoj su od premijera Milanovića izričito zatražili da odustane od gradnje sporne hidroelektrane.

U nekoliko su navrata naglasili kako je u Planu 21 Kukuriku koalicije stajalo da, ukoliko dođe na vlast, koalicija neće podržati nastavak gradnje projekta. Marin Pavlović iz Komolca na konferenciji je kazao kako je općepoznato da je HEP-ova studija iz 1999. godine lažna i krivotvorena studija, puna neistina. U njoj se, naime, tvrdi da ovo područje nije ugroženo od potresa, a ono je zapravo, kako tvrdi Pavlović, najugroženije područje Hrvatske.

"Također, govori se da na ovom području nema klizišta, a najveće klizište u Hrvatskoj se nalazi u gornjem dijelu planinskog masiva, dugo je više od pola kilometra, a upravo je izazvano vodama iz tih planinskih masiva. HEP to sve ignorira, kao što ignorira i stanovnike Rijeke Dubrovačke koji su od njih tražili izvješća koja su dostavili EBRD-u. Međutim do dana današnjeg oni ih nisu dostavili. Oni čuvaju te dokumente i skrivaju ih kao zmija noge. Upravo zato javnost treba biti informirana, te da zna da je ovo jedan suludi projekat financijski neisplativ, visokorizičan projekat, nadasve opasan za ljude, to jest stanovnike ovoga kraja", kazao je Pavlović, prenosi Dubrovački vjesnik.

Pritom je premijeru Milanoviću otvoreno "zaprijetio" da će u slučaju nekog incidenta ili nesreće snositi ne samo političku, nego i krivičnu te materijalnu odgovornost.

"Ovdje počinje rat za vodu"

Stanovnik Prijevora Pepo Piteša kazao je da je Prijevor nastao na izvoru vode, a projektom HE Ombla svaki će izvor Rijeke dubrovačke biti ugrožen. "Koja bi to zemlja na svijetu riskirala pitku vodu i ljudski život i djedovinu zbog nečije pohlepe. Smatram da je netko davno bacio oko na Omblu, da se forsira projekt zbog vode, želi se provesti i zbog male količine struje, ovdje počinje rat za vodu", rekao je.

"HE Ombla se gradi zbog kontrole izvora pitke vode. Sutra HEP ide u privatne ruke, a čija će onda biti pitka voda sa izvora Omble!?", upozorava Piteša, prenosi DV. "Ovaj projekt itekako ima veze i sa golfom na Srđu i predviđenom apartmanizacijom te potrebama za vodom koje će iz tog projekta proizaći" kazala je Ljubica Matović.

Pročitajte više