Pet godina kasnije: Doviđenja Sanaderu i hvala na pljački!

Foto:vlada.hr

"DOVIĐENJA i hvala na suradnji" poznate su riječi kojima je tadašnji premijer Ivo Sanader zaključio konferenciju za novinare prije pet godina, točnije 1. srpnja 2009. godine a na kojoj je objavio kako na dužnost predsjednika Vlade podnosi ostavku.

Jedna od najpoznatijih konferencija za novinare u modernoj Hrvatskoj počela je u tog dana u 14 sati, a portal Index.hr prvi je objavio vijest da se Sanader povlači. Važno je za naglasiti kako na tada izrečena pitanja na Sanaderovoj "presici" ni danas nemamo pravi odgovor. Prije svega, zašto je otišao Sanader?

"Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke", rekao je tada Sanader, no pet godina kasnije još uvijek traju rasprave zašto je Sanader otišao na vrhuncu moći.

Sanader je tada naglasio kako se ne povlači zbog bolesti, te da ga ne zanima povlačenje u neku od europskih institucija. Vrlo brzo nakon Sanaderova povlačenja pojavile su se priče kako je Sanader svojim odlaskom htio "očitati lekciju" Europskoj uniji s obzirom da su tada zapeli pregovori Zagreba s Bruxellesom.

Ucjene iz Slovenije

"Nisam htio pristati na ucjenu koja je dolazila iz strane Slovenije i nekih u Europske Unije. Ja ću o tome pisati u knjizi koja će izaći nakon što uđemo u EU. Ja nisam htio pristati na ono na što je pristala Jadranka Kosor", govorio je Sanader u rujnu 2012. godine o razlozima svojeg odlaska. Naravno knjigu nije napisao, niti je do sada jasno na što je pristala Kosor, a što je Sanader označio kao vrlo loše za interese Hrvatske.  


S vremenskim odmakom od pet godina, jasno je kako se Sanader 1. srpnja 2009. godine nije mislio povući iz političkog života. Naime, u posljednji trenutak izmislio je sebi poziciju doživotnog počasnog predsjednika HDZ-a koji ima pravo pristupa i glasa u Predsjedništvu te stranke.

Paralelnim sustavom vlasti Sanader je i dalje mislio vladati Hrvatskom. No, njegov definitivan kraj uslijedit će pola godine kasnije kada je nakon neuspjelog puča u siječnju 2010. godine izbačen iz HDZ-a.

 "Duboko sam promišljao i nakon 20 godina u politici 10 u HDZ-u i šest na Vladi vrijeme je za novu stranicu", rekao je prije pet godina Sanader možda ni ne sluteći da je njegova sljedeća stanica Remetinac. Naime, Sanader bez zaleđa velike stranke postao je lovina glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a DORH i USKOK su do danas pokrenuli pet odvojenih sudskih procesa protiv Sanadera.

Sanader najgori od najgorih

U prosincu 2010. godine Sanader je prvi puta uhićen, a tada je bilo jasno da će provesti iza rešetaka duži dio svog života. Isto tako HDZ će biti proglašen kriminalnom organizacijom, što je njegovo direktno naslijeđe.   


U slučaju MOL Sanader je proglašen krivim za ratno profiterstvoi primanja mita od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INI. Vrhovni sud "odrezao" mu je osam i pol godina kazne zatvora.



"Sanader je kao zamjenik ministra u Vladi RH, u najtežim trenucima za Hrvatsku narušio njezin ugled, obezvrijedio požrtvovnost boraca u Domovinskom ratu, ugrozivši temeljne vrijednosti društva" stajalo je u presudi.

Točno pet godina nakon ostavke počinje peti sudski proces

U aferi Fimi media zajedno sa svojim jatacima optužen je da je iz z državnih tvrtki i institucija od 2003. do 2009. 'izvukli' više od osamdeset milijuna kuna, od čega je 31,6 milijuna kuna završilo u HDZ-ovom 'crnom fondu'. Sanader je kažnjen s devet godina zatvora i 15,2 milijuna kuna. Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.

Svega dan nakon pete obljetnice svog odlaska počet će protiv Sanader i peti sudski proces. Tako će na Zagrebaćkom Županijskom sudu u srijedu, 2. srpnja, početi suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji bi ovoga puta na optuženičku klupu trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanader je pao, gdje su ostali?

Sanadera čekaju optužbe iz afere Planinska. USKOK tvrdi da je Stjepan Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te Mladen Mlinarević.

Tu je i slučaj HEP-TLM, u kojem ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Unatoč nizu procesa protiv Sanadera svi njegovi ljudi ostali su izvan domašaja hrvatskog pravosuđa. Sanadera infrastruktura preživjela je i vladavinu Jadranke Kosor, a njeni pipci vidljivi su i danas. Nažalost, sva hajka kriminalne hrvatske vlasti spala je samo na jedno ime - Ivo Sanader.
 

 

Pročitajte više