Peticija za oporezivanje Crkve nije više samo "online", od sada ih ima i na ulicama!

Foto:Admir Buljbašić (Cropix) 

DAVID, Udruga građana za zaštitu ljudskih prava, sa sestrinskim je sekularnim inicijativama i udrugama Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Inijcativu Nisam vjernik pokrenula kampanju odvajanje crkve od države, podsjeća Civilnodrustvo.hr u posebnom članku u kojem se naglašava da se peticija seli na hrvatske ulice. 

"Ova je peticija odgovor na prijedlog Ministarstva financija koje planira uvesti porezne mjere prema crkvi, a mi smo u toj namjeri htjeli pomoći i stvoriti ozračje u kojemu bi se provelo da se sve usluge crkvi oporezuju. Na početku prikupljanja nismo imali ljudi koji bi na ulicama gradova prikupljali potpise, no, ova je inicijativa to promijenila. Javlja nam se sve više volontera iz Osijeka, Varaždina, Rijeke i Splita gdje će se uskoro također prikupljati potpisi na gradskim ulicama" najavljuje Boris Stanojević iz Udruge David pojasnivši kako od ove peticije nemaju velika očekivanja niti planiraju pokretati referendum.  
 
Civilno društvo dodaje kako je ovu akciju podržao i Centar za građansku hrabrost - feministička i slobodnomisliteljska udruga osnovana 2011. s ciljem samospoznaje, osvješćivanja i osnaživanja građanki i građana, promicanja i poticanja građanske hrabrosti, feminističkog aktivizma, ljudskih, posebice ženskih prava, rodne ravnopravnosti, svjetonazora ateista, agnostika, humanista i ostalih ireligioznih osoba, prava manjina i LGBTIQ osoba.
 
"Ugodno smo iznenađeni odazivom ljudi, ali i volontera koji nam se javljaju u vezi ove peticije. Čak smo pomalo zatečeni reakcijom tihe većine i vjerujemo kako će se na ovaj način senzibilizirati oni koji do sada nisu imali priliku djelovati iako slično razmišljaju", kaže Željko Peratović iz Centra za građansku hrabrost koja promiče vrijednosti sekularnog i evolucijskog humanizma i slobodoumlja te potiče slobodno i kritičko razmišljanje te znanstvenu i racionalnu spoznaju za civilnodrustvo.hr. 
 
"U mnogim školama barem jedno do dvoje djece ne pohađa nastavu vjeronauka zbog čega su osuđeni na čekanje u školskim hodnicima da nastava tog izbornog predmeta završi. Na taj su način često prisiljeni da pohađaju vjeronauk iako ne bi željeli. Osim toga, mnogi nastavnici nameću djeci i roditeljima taj izborni predmet govoreći kako na njemu neće ništa loše naučiti. Javljaju se roditelji i čija su djeca pohađala vjeronauk, no više to ne žele. Imamo i slučajeva poput onoga kada ženi u ljekarni nisu htjeli izdati kontracepcijske tablete. Mnogo je primjera kojima tek sada shvaćamo što za nas znače Vatikanski ugovori. Upravo i ovom peticijom želimo osvijestiti ljude o privilegijama Katoličke crkve te vršiti pritisak na Vladu RH da joj uvede porez. Želimo i da se raskine Vatikanski ugovor, kojemu se treba drugačije pristupiti. Ni jedna europska zemlja nema ugovor s Vatikanom u ovom obliku. Moguće je kako će Vatikan u savezništvu s Hrvatskom, upravo preko tih ugovora pokušati nametati neke svoje vrijednosti", komentira Peratović aktualna događanja spomenuvši kako sve kampanje koje trenutno provodi Pokret Hrast, Katolička crkva i inicijativa "U ime obitelji" isplanirane i dugoročne, te dodaje kako Centar za građansku hrabrost podržava projekt zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama .

Pročitajte više