Petrov: Broj ljudi u Saboru treba smanjiti na 99, a ušteđeni novac dati mladim poduzetnicima

Foto: FAH

BOŽO PETROV, lider MOST-a nezavisnih lista, na Markovom trgu u Zagrebu održao je konferenciju za novinare na kojoj se založio za smanjenje broja saborskih zastupnika, kao i za smanjenje njihovih plaća.

Petrov predlaže da se zakon reformira na način da se u Sabor bira 99 zastupnika (umjesto dosadašnjih 151). Također, Petrov želi smanjiti plaću saborskih zastupnika s trenutnih cca 18 tisuća kuna neto na 9999 kuna neto.

"Više od trećine saborskih zastupnika nisu se u Saboru obratili u raspravama ni toliko koliko je trajala današnja konferencija za medije, pa ipak su u četiri godine uprihodili svaki po gotovo 1.000.000 kuna", poručuju iz MOST-a u priopćenju za javnost.

Manje zastupnika, manje uhljeba

Smanjenjem broja saborskih zastupnika, tvrde iz MOST-a, ne samo da se ne bi dogodila nikakva šeta, već bi se smanjila i mogućnost uhljebljivanja stranačkih poslušnika na teren poreznih obveznika.

"Konkurencija bi bila jača, a predizbornim koalicijama se više ne bi moglo obećavati 'tri izgledna mjesta' na listama kako se to sada na veliko radi i u SDP-u i u HDZ-u. Smanjenje broja saborskih zastupnika podiglo bi kvalitetu izbora i dignitet Hrvatskog sabora i poslalo bi poruku hrvatskoj javnosti, sve do zadnje neodržive općine – da nema nedodirljivih institucija i pozicija kad je u pitanju racionalizacija upravljanja javnim ustanovama", tvrde iz MOST-a gdje smatraju da Sabor trenutno služi samo kao - igrokaz.

Beskamatno kreditirati mlade poduzetnike

Broj saborskih zastupnika na 99 se, naravno, ne može smanjiti bez promjene Ustava, zbog čega MOST traži konsenzus između buduće Vlade i oporbe, nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Petrov ima i prijedlog na koji bi se način najbolje mogao utrošiti novac koji bi se u tom slučaju uštedio na plaćama zastupnika.

"U četiri godine samo od sredstava isplaćenih na bruto plaće i druge izdatke 1/3 zastupnika, moglo bi se beskamatnim kreditom od 99.999 kuna kreditirati 999 inovatora-poduzetnika. Tako 999 mladih inovatora-poduzetnika ne bi napustilo Hrvatsku, a svijet bi ionako vidjeli osvajajući nagrade na međunarodnim izložbama do kojih nas ona 1/3 saborskih zastupnika ne može dovesti ni u snu", poručuju iz MOST-a.
 

Pročitajte više