Pijan ubio pješaka u tunelu, mora u zatvor tri i pol godine

Foto: mreza.tv

OPĆINSKI sud u Splitu osudio je nepravomoćno na tri i pol godine zatvora 22-godišnjeg Marina Ribičića zvanog Riba iz Duća, i to zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo 53-godišnji Srećko Banović, prodavač luka na omiškoj tržnici.

Oko 6.30 sati 19. kolovoza 2012. godine pokosio ga je u tunelu Planovo nakon što je izgubio kontrolu pri ulasku u blagi i pregledni desni zavoj. Utvrđeno je da je vozio gotovo 80 kilometara na sat, premda je ograničenje bilo 40 kilometara na sat. Zabio se prvo u Renault Megane parkiran pred tunelom, a onda se popeo na nogostup i pokupio Banovića, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u splitskoj bolnici 1. rujna.

Sa 1,26 promila osjećao se potpuno sposobnim za vožnju: "Izletio mi je pas..."

Ribičić je kazao kako je bio na Gusarskoj noći u Omišu te je u 5 sati ujutro vozio djevojku kući. Ustvrdio je da se osjećao potpuno sposobnim za vožnju i da mu je prije no što je izgubio kontrolu na cestu izletio - pas. Njegova djevojka nije psa vidjela, dok se Ribičić nije mogao sjetiti kako je pas izgledao. Udario je u parkirani automobil, aktivirali su se zračni jastuci, ništa nije vidio. Tek je po izlasku iz vozila shvatio da je udario pješaka. Tvrdi da je vozio 60 kilometara na sat i da je mjenjač bio u trećoj brzini. Znak ograničenja nije uočio.

Supruga preminulog posvjedočila je kako je okrivljeni izrazio sućut i da je zatražio oprost. Sud nije, međutim, prihvatio njegovu obranu jer nisu pronađeni tragovi oštrog skretanja. Utvrđeno je kako je postupao s neizravnom namjerom, pristao je na posljedice kada je pijan sjeo za upravljač. 

S 22 godine čak 9 prekršajnih prijava za promet

Sud je kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost, mladu dob okrivljenika, pomoć obitelji pokojnog te korektno držanje na sud. Otegotna je bila višestruka prekršajna kažnjavanost. Ribičić je, naime, dosad skupio čak 9 prekršaja u prometu, uključujući i vožnju pod utjecajem alkohola, neprilagođenu brzinu te vožnju bez vozačke dozvole.

Sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od pet godina.

 

 

Pročitajte više