Pijani neonacisti, ali i "zabrinuti" građani: Tko sve maršira protiv izbjeglica u Njemačkoj?

Foto: FAH

GOTOVO polovica svih slučajeva rasističkog nasilja u Njemačkoj prošle godine, njih 61 od 130, dogodila se u istočnim dijelovima Njemačke, iako tamo živi tek 17 % stanovništva, piše Deutche Welle.

Iako brojke za ovu godinu nisu poznate, za očekivati je da će sve veći broj izbjeglica učiniti da ove brojke budu i veće.

Najgore je u Saskoj

No, postavlja se pitanje zašto je ksenofobija toliko izražena baš u istočnoj Njemačkoj, a posebno u pokrajini Saskoj?

Ksenofobiju je, piše Deutsce Welle, uvelike potaknuo pokret Pegida u Saskoj gdje je ksenofobija znatno izraženija nego u zapadnoj Njemačkoj, iako nije točno reći da je tamo nema.
Međutim, u Saskoj za neonacistima naoružanim pivskim bocama i petardama, sve češće hodaju zabrinuti stariji građani i mlade obitelji, a o tom se problemu u javnosti nerado govori.

"U istočnoj Njemačkoj postoji veliki broj tzv. gubitnika ujedinjenja koji poslije 1989. godine nisu bili dobro integrirani. Taj problem se nastavlja kroz generacije, u obiteljima, jer i nova generacija je žrtva socijalnih uvjeta ili životne sredine", objašnjava psihoanalitičar i pisac Hans-Joachim Maaz.

On nadalje govori kako su te psihološke, duševne povrede, nastale uslijed razočaranja neispunjenim očekivanjima nakon pada Berlinskog zida, plodno tlo za bijes i mržnju. A upravo su tražitelji azila pogodna skupina na kojoj se mržnja i bijes mogu iskaliti.


Drugi je razlog, piše Deutsche Welle, onaj što ga navodi politolog Werner Patzelt. On kaže kako su stanovnici Saske vezani za njihovu domovinu pa im se onda čini da doseljavanje kvari njihov napredak.

Ljudi su prepušteni ekstremnoj desnici

Vlada savezne pokrajine Saske dugo je podcjenjivala tu mržnju, a  desničarska populistička stranka Alternativa za Njemačku zahvaljujući antiislamskoj kampanji i kampanji protiv azila u Saskoj je osvojila mjesto u parlamentu.

Spomenuti politolog Werner Patzelt smatra da se vladajuća Kršćanska demokratska unija (CDU) premalo trudi da te ljude s desnog ruba povuče u razumne stranke, pa su oni često prepušteni ekstremnoj desnici.

Problem desničarskog ekstremizma, piše Deutscje Welle, nije specifičnost samo istočne Njemačke, već cijele države, pa i cijele Europe. To je "propust naše prošlosti", naglašava Maaz.

Pročitajte više